Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Kosmopolitens blick
Sön 22 jun 2008 kl 18:00
Filosofiska rummet söndag 22 juni 2008 kl 17.03 i P1, repris 27 juni 2008 kl 21.03

”Kosmopolit” har en klang av frihet och streetsmart världsmedborgare från tidigt 1900-tal. I Centraleuropa var det ett kodnamn för de bespottade och hotfulla judarna. Vad står kosmopolitism för idag när världen verkligen börjar bli global och de ofrivilliga kosmopoliterna - flyktingarna och gästarbetarna - verkligen blivit många? Vad innebär att besitta en kosmopolitisk blick?

Tolkningarna går isär. Det handlar om allt från att inse att vi som människor i världen har tillräckligt mycket gemensamt för att över huvud taget inleda ett samtal med varandra, över kulturella och etniska gränser, till en vilja att instifta ett världsparlament. Att inte bara tänka etiskt, men globalt etiskt: Det låter ju som ett fint ideal, men hur realistiskt är det? Hur mycket globalisering står vi ut med?

Gäster i Filosofiska rummet: Kosmopolitens blick är Bo Isenberg, sociolog, Dan Jönsson, journalist och kritiker och Pauline Stoltz, statsvetare.

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Boktips:
Ulrich Beck:
Den kosmopolitiska blicken eller: Krig är fred
Ulrich Beck och Edgar Grande: Det kosmopolitiska Europa
Kwame Anthony Appiah: Cosmopolitanism: Ethics in a World of Strangers
Ingvild Sælid Gilhus m fl: Mot en kosmopolitisk framtid?: perspektiv från Engelsbergsseminariet 2003
Rüdiger Safranski: How Much Globalization Can We Bear?

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".