Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Sveriges Radio idag och i framtiden
Lör 21 jun 2008 kl 16:00
För ett år sedan stormade det på Sveriges Radio. Bortlyft ledning och ny vd tystade snabbt den hårdaste kritiken från lyssnare och anställda. Hur gick det till, för radions utbud och organisation förändrades... väl inte så mycket? Och vad är att förvänta av framtidens public service-radio?

 

Hör SR:s vd Kerstin Brunnberg, som sitter kvar till första halvåret 2009 innan hon får den pension hon egentligen var på väg ut i redan för ett år sedan. Eller kan hon tänka sig att sitta kvar ytterligare en tid om det skulle behövas?

Just nu söker i varje fall SR:s styrelse en ny vd till ”Sveriges viktigaste mediejobb”, som det heter i annonsen. Frågan är om det inte borde stå ”Sveriges svåraste mediejobb” istället? Detta med tanke på all turbulens som tillsättningarna av vd på SR skapat genom åren.

Hur ska en ny vd se ut? Måste han/hon redan ha erfarenhet av etermedier och public service för att lyckas?

Vilka ändringar gav lugn?

En intressant fråga är som sagt hur Kerstin Brunnberg lyckades lugna de upprörda lyssnarna och de anställda? Vilka förändringar i radions alla kanaler kan ha spelat in?

SR:s organisation är dessutom ungefär densamma som bortlyfte vd Peter Örn skapade, en stor överbyggnad med bland annat en utbudsavdelning, dit alla beslut om SR:s innehåll koncentrerats. 

Hade det inte varit bättre för lyssnarna om SR:s olika medarbetare haft större inflytande över utbudet?  

Hårdare konkurrens

Hur ska SR klara konkurrensen med alla andra medier? Inte minst från de två kommersiella radiokanalerna som återstår av det som en gång kallades den privata lokalradion? Och kanske från ytterligare en ny, rikssändande kommersiell kanal?

Hur hanterar SR konkurrensen från de nya medierna? 

Hela Sveriges Radio?

Hur kan Sveriges Radio upprätthålla det så kallade 55-procents målet (att över hälften av radioproduktion ska göras utanför Stockholm), när kanske fler program görs i Stockholm och alla beslut tas centralt? Dessutom har de lokala kanalernas resurser minskat.

Produktionsutläggen ökar 

Redan idag står det däremot klart att Sveriges Radio tänker satsa ytterligare 20 miljoner kronor på produktionsbolag utöver det betydligt större belopp som redan läggs ut varje år.

Har SR:s ledning dåligt självförtroende, eftersom mindre ska produceras inom företaget? Är detta något som riksdagen kräver? Eller är det SR:s eget påfund?

Vari ligger vinsten? Vad ska i så fall försvinna från SR denna omgång?

Varför mot lyssnarombud?

För ett par veckor sedan kritiserades Brunnberg av TV 4:s tittarombud för att SR inte har någon lyssnarombudsman. Varför är hon emot en sådan?

Veckans beröm

Det börjar tunna ut i högen med förslag till veckans beröm. Men det sista vi förmedlar i den vägen före sommaruppehållet får idag ändå gå till två personer som skrivit om samma ämne, nämligen elöverkänslighet.

Anna Maria Danell i Uppsala berömmer Gunni Nordström, som skrev boken ”Mörkläggning - elektronikens rättslösa offer” redan år 2000.

Och Margareta Johansson i Ludvika tycker vi bör uppmärksamma Gunilla Ladbergs helt nya bok i samma ämne. Den har titeln ”Ett vackert fängelse - på flykt från el och mikrovågor”.

Sommarlov!

Nu tar Publicerat sommarlov. Hör oss gärna igen från och med lördagen den 23 augusti.

Och skicka också in förslag till något Du anser är berömvärt i medierna, så lovar vi att vidarebeforda berömmet. För visst finns det väl en hel del positivt i medierna också? Annars skulle vi väl inte ägna så stor del av vårt liv, vår fritid, åt just innehåller i gamla och nya medier?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".