Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Snart rullar trådbussen igen
Ons 18 jun 2008 kl 14:00
Tekno 18 juniDen stod i en lada nånstans på landet i över 40 år. Nu har spårvägsentusiaster tagit fram den och börjat undersöka om den kan köras igen. Har de tur, går den i museitrafik om något år.

Det handlar om de legendariska trådbussarna som började rulla på Stockholms gator under kriget. Eldrift var av nöden i bensinransonerings tid. Men så närmade sig högertrafiksomläggningen 1967 och redan 64 slutade man köra stans 110 trådbussar.

Ett problem ansågs vara dubbelbemanningen. Längst bak satt alltid en konduktör och matade fram folk i bussen. På 60-talet skulle det vara bara en förare.

Nu tänker sig Svenska Spårvägssällskapet att göra en teknisk undersökning av bussen. Efter renoveringar kan man förhoppningsvis starta elmotorn. Målning och allmän uppsnyggning av kaross och interiör ska också till, lagom till sällskapets 50-års jubileum 2009.

Drömmen är att upprätta en museilinje Skansen-Karlaplan. Trådbussarna använder samma elsystem som sällskapets museispårvagnar som redan går från Skansen till city. Vi möter trådbussentusiasten Johan Wågberg i Tekno.

Så impregnerar man virke

Det har blivit allt vanligare att folk använder s.k. tryckvirke, när de bygger saker som ska tåla väta: trappor, utedäck, bryggor m.m. Men virket innehåller gifter, eller biocider, som ger sig på organismerna bakom rötangreppen.

Numera vill man undvika de farligare kemikalierna kreosot (från tjära) och arsenik, åtminstone i de flesta fall. Men vad används istället, och hur pass beständig är impregneringen?

Tekno har besökt en impregneringsanläggning i Skutskär och tittat på den tryckkammare (autoklav) som används för att trycka in medlet som ger virket dess karakteristiska gröna färg, som vi känner igen från byggmarknaderna.

Byggmarknaderna är skyldiga att upplysa om ursprung och vald impregnering, enligt Kemikalieinspektionen. Branschen har också tagit fram en märkning, s.k NTR-märkning, som garanterar att godkända medel används. Det finns en risk att virke kommer från utlandet, som använt andra, kanske billigare medel, och då är beständigheten sämre.

Man får inte använda virke med kreosot (som finns i t.ex. järnvägssliprar) i trädgårdar och parker. Allt tryckimpregnerat virke måste återlämnas till återvinningsstationerna, och det är ytterst kommunernas ansvar hur tryckvirket tas om hand.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Teknikåret 2008 - sista Tekno Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)

Tekno 7 januari 2009 Det blir som vanligt en återblick på det gångna teknikåret. Teknos redaktörer Johan Thorstenson och Per Gustafsson samtalar med facktidningjournalisterna Mats Lewan, Ny Teknik,..

En riktigt god Hjul önskar Tekno Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno Julafton (Juldagen 19.03, Annandan 01.15)Varje år några veckor före julafton träffas hundratals hjulentusiaster för att sälja prylar till varandra. Varför då inte på självaste (h)julafton lyssna...

Lim håller ihop hela tåget Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 17 decemberTåg, flygplan, fartyg och bilar. Överallt finns lim, utan att vi tänker på det. Det visar sig att lim kan vara lika säker, om inte säkrare, metod att hålla ihop konstruktioner.

Glödlampan på historiens skräphög Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)

Tekno 10 decemberFör snart 130 år sen visade Thomas Edison upp sin första glödlampa (även om han inte var ensam bakom alla delar i uppfinningen). Inom några är den förbjuden. Åtminstone i EU, som vill...

Tuffa telefoner - tål de stryk? Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 3 decemberÄr du trött på att behandla din mobiltelefon med silkesvantar? Att skydda den med små påsar i mjukt tyg eller silikonskal som ska garantera repfrihet? Då ska du lyssna när Tekno testar...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".