Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Då skulle färskpotatisen förbjudas
Tor 01 jun kl 10:03
Ett program om färskpotatis. Hur de odlas, vad de smakar, varför de är omdiskuterade också idag, och varför man en gång i tiden ville förbjuda färskpotatis.

Ingen midsommar utan färskpotatis. Men för hundra år sen försökte man faktiskt förbjuda den.

Det hela startade i Kullabygden, strax norr om Helsingborg i nordvästra Skåne. I slutet av 1800-talet experimenterade potatisodlaren Martin Larsson i Görslöv med förgrodd potatis som inte behövde så lång tid i jorden och som kunde skördas redan till midsommar. Den blev en succé på turisthotellen i bygden. Sen spred sig odlandet norröver till Bjärehalvön, som senare kom att dominera. Martin Larsson fick försvara färskpotatisodlandet i rätten.

Arnold Ebbesson är färskpotatisodlare på Bjärehalvön.
- Årets första var inte större än vindruvor, säger han. Några var som små plommon.
- Våra jordar passar inte för vinterpotatisodling. Men de funkar bra för färskpotatis.
Arnold berättar hur man gör för att få så tidig potatis.

Färskpotatisen är efterlängtad och älskad, men också omdiskuterad. Många tycker att den mest smakar vatten.
Potatisodlaren Kari Petterson i Bjälbo på Östgötaslätten var för några år sedan med och tog fram smakord för potatis. Så att vi kan beskriva vad potatisen smakar.

Åtta ord som bäst beskrev smakerna: smör, kastanj, konservärta, frysärta, kronärtskocka, grön paprika, beska och mandel.

Så här beskrivs några sorter:
Amandine – grön doft och smak av mandelsötma
Asterix – smak av jordnöt och kikärta med en liten beska
Bintje – smak av liten frysärta och en viss beska
Cherie – nötig med inslag av syrlighet och skogssvamp
Folva – svag doft inslag av gräs och hö
King Edward VII – stor smak av smör, nötter och skogssvamp
Mandelpotatis – stor smak av solroskärna och smör

De tre färskpotatissorterna som testades:
Rocket – karaktär och inslag av beska och jordig smak
Solist – mjuk, len och med lång eftersmak
Arrow – smakrik och smörig med inslag av sommar

Färskpotatis eller primörpotatis är förgrodd och brukar plockas upp i slutet av april eller början av maj. Då har blasten fortfarande gröna blad och potatisen har inte mognat färdigt. Den innehåller mer vatten än senare potatis och har inget riktigt skal och är extra känslig.

Sommarpotatisen som kommer lite senare, ofta till midsommar, ligger fler veckor i jorden. Den skördas också när blasten är grön, har ett tunt skal och går inte att lagra. Den är fastare i konsistensen än primörpotatisen. Och potatis av årets skörd är färskpotatis eller nypotatis till och med 30 september.

Vinterpotatisen ligger ännu längre i jorden och skördas när blasten har vissnat. Vinterpotatisen har ett tjockt skal och kan därför lagras länge.

Koka färskpotatis: Lägg den i kokande vatten. Koka försiktigt. Salta mot slutet. Ta potatisen strax innan den är helt mjuk. Låt ånga av med hushållspapper under locket.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.05
    Luca Carocci - Ciao amica
    Album: Missili e somari
    Bolag: FioriRari
  • 10.06
    Souad Massi - Manensa Asli (Miwawa)
    Album: Mesk Elil
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Bakom varje filé finns ett djur
Tor 19 okt kl 10:03(30 min)
Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.
Tor 19 okt kl 10:03(30 min)
Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
Tor 12 okt kl 10:03(30 min)
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
I svamparnas rike
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Vattenbufflar och mozzarella – i Sverige
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".