Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
Siegfried av Richard Wagner
Lör 27 maj 2017 kl 15:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Lyssna på den tredje delen i Richard Wagners storslagna operaäventyr Nibelungens ring, direkt från Kungliga operan i Stockholm.

Från början planerade Richard Wagner en opera om hjälten Siegfried, en opera som gick under arbetsnamnet Siegfrieds död. Men snart insåg Wagner att han behövde lägga till det som hänt innan för att berättelsen skulle bli begriplig. Resultatet blev operacykeln Nibelungens Ring, det vill säga Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök.

I den tredje delen möter vi nu den unge Siegfried som växt upp i vildmarken hos dvärgen Mime. Siegfried vet inte vad fruktan är och Mimes plan är därför att få Siegfried att döda draken Fafner som vaktar guldskatten från Rhen. Det finns bara en hake. Siegfried är för stark och de svärd som Mime smider åt honom har han genast sönder.

Men det finns ett vapen som skulle hålla även för Siegfried och det är Nothung, det sönderslagna svärd som den gravida Sieglinde tog med sig när hon med hjälp av Brünhilde flydde undan Wotan.

Wotan dyker upp, förklädd till Vandraren, och låter Mime förstå att den enda som kan smida ihop svärdet är Siegfried själv, vilket han också gör.

Mime tar med sig Siegfried till Fafners grotta och Siegfried sticker svärdet i draken. Några droppar av drakens blod stänker på Siegfrieds hand och när han slickar i sig detta kan han plötsligt förstå vad djuren säger. En skogsfågel berättar om den magiska ringen som finns i grottan, men varnar också för att Mime vill åt skatten för egen del. Siegfried dödar Mime, ett dåd som på avstånd nöjt bevittnas av Mimes bror Alberich.

Skogsfågeln visar sedan Siegfried vägen till Valkyrieklippan och den sovande Brünhilde...

I rollerna:
Siegfried - Lars Cleveman.
Brünnhilde - Nina Stemme.
Mime - Niklas Björling Rygert.
Wotan - John Lundgren.
Alberich - Johan Edholm.
Fafner - Lennart Forsén.
Skogsfågeln - Marianne Hellgren Staykov.
Erda - Katarina Leoson.
Kungliga hovkapellet.
Dirigent: Marko Letonja.
Regi: Staffan Valdemar Holm.

Direktsändning från Kungliga operan, Stockholm.

Producent: Evert van Berkel
Programledare: Sara Norling och Per Lindqvist

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2
Thaïs av Jules Massenet Lör 17 feb kl 19:00(145 min)

Exotism, erotik och religion samsas i denna opera där en kurtisan blir nunna och där munken som omvänder henne förtärs av sin åtrå. Hör den amerikanska sopranen Ailyn Pérez i sin debut som Thaïs.

Exotism, erotik och religion samsas i denna opera där en kurtisan blir nunna och där munken som omvänder henne förtärs av sin åtrå. Hör den amerikanska sopranen Ailyn Pérez i sin debut som Thaïs.

Ariadne på Naxos av Richard Strauss Lör 03 feb kl 17:55(185 min)

"En (motvillig) förening mellan skratt och allvar." Om konsten och konstnärens villkor i en föreställning som innehåller både varm humor och het passion.

"En (motvillig) förening mellan skratt och allvar." Om konsten och konstnärens villkor i en föreställning som innehåller både varm humor och het passion.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".