Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Livets rytm
Mån 16 jun 2008 kl 14:00
Måndag 16 juni 13.20, tisdag 17 juni 19.03 och lördag 21 juni 23.35

I alla tider och i alla kulturer har människan trummat. Krigstrummor, karnevalstrummor, shamantrummor - trumman har en sällsynt förmåga att påverka oss. Vi besöker en ny utställning på Musikmuseet i Stockholm som handlar om trummans olika roller och funktioner, och Anne-Marie Österberg på Musikmuseet berättar om vad det är med just trumman som påverkar oss så.

Dessutom handlar det om ett litet djur som många av oss helst undviker att möta i sommar, nämligen huggormen. Men det är inte bara den moderna människan som tycker att huggormar är en högst tveksam bekantskap. Människor har genom historien haft ett komplicerat förhållande till just huggormen, berättar etnologen Ritwa Herjulfsdotter som forskar om ormens roll i den svenska folktron.

Vi får också lite samhällsvetenskapliga och humanistiska lästips inför sommaren. Tobias Svanelid tipsar om ”Kina, en upptäcktsresa i ord och bild”, ”Röda berg och gula floder?” av Olle Sjögren, ”Äventyr på riktigt” av Axel Odelberg, ”Avig eller rätt” av Niklas Schiöler, och ”Porträtt av träd” av Bengt Edlund.

Programledare är Urban Björstadius.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".