Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Hemliga EU öppnare än vi? Afeworki lockade Dawit hem
Lör 14 jun 2008 kl 16:00
Trots att Bonnier AB i en remiss erkänt att koncernen ligger bakom den hemliga anmälan till EU-kommissionen, vägrar EU-kommissionären att lyfta den hemligstämpel Bonnier har krävt i Bryssel. Samtidigt... säger Svenskans vd att det enbart varit via Bryssel han lyckas få fram åtminstone en del information i saken. I det öppna Sverige har det varit helt omöjligt!Och Eritreas president lockade hem Dawit Isaak och flera andra som gillade en fri press. Det berättar en svensk filmare som träffade Dawit innan han återvände till Eritrea.

Det är EU-parlamentarikern Jens Holm (v), som nu fått svar från EU-kommissionär Neelie Kroes. Kroes bekräftar att det mer än årsgamla klagomålet från Bonniers existerar. Men kommissionen ”måste hörsamma den klagandes begäran om att det hela ska vara hemligt”.

Fast frågan är var det är hemligast? Svenska Dagbladets vd har fått fram det lilla han lyckats få veta via EU-tjänstemän i Bryssel, inte via Sverige.

Ger en falsk bild?

-Det är bara genom att åka ner till Bryssel som vi har lyckats ta reda på sanningen. Och regeringen och Bonnier ger en falsk bild. Det är de svenska instanserna som försöker hemlighålla vad som faktiskt har hänt, säger Raoul Grünthal - vd på Svenska Dagbladet.

-Bonnier-koncernen har betett sig på ett otillständigt sätt. Jag skulle skämmas om jag var i Bonniers kläder! slutar Raoul Grünthal.

 

 

Repetition av fallet Dawit Isaak

Även om de flesta lyssnare tycker det är rätt att driva kampanj för fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, är det en del som tycker att ”han får skylla sig själv som reste tillbaka till Eritrea. Hur kunde han förvänta sig att regeringen skulle gilla kritik”, är deras syn på saken.

Presidenten uppmanade till kritik

-Men det var faktiskt så att Dawit Isaak och hans kollegor till och med uppmanades av president Esayas Afeworki att vara kritiska även mot makthavarna, säger Marianne Mathlein, som träffade Dawit kort innan han reste tillbaka.

Marianne Mathlein har följt den politiska utvecklingen i Eritrea i många år och även besökt landet ett flertal tillfällen, dels under de båda krigen mot Etiopien och under de sju fredsåren.

Älskad befrielserörelse

Flera av hennes filmer har dessutom sänts i eritreansk tv. Så vi bad henne om en kort repetition av hur läget i Eritrea förändrats och förvärrats.

-Man måste hålla i minnet att eritreanerna var oerhört eniga, befrielserörelsen var älskad och omfattade varenda människa i landet. Något förtryck annat än utifrån förekom inte, berättar Marianne Mathlein.

Förvandlad till förtryckare och diktator

-Stödet från de exileritreaner som ofta eller periodvis flyttade hem och investerade sparade pengar i företag och bostäder var massivt. Esayas Afeworki brukade fika och prata med folk varsomhelst i Asmara.

-Att presidenten skulle ha förvandlats till en förtryckare och diktator var det och är det svårt för den breda massan att tro på.

Men hennes syn på Eritreas framtid är inte särskilt ljus.

Exileritreaner passiva och besvikna

-Sorgligt nog är exileritreanerna helt passiva, rädda för repressalier mot släktlingarna i Eritrea, besvikna och bittra.

-Själv är jag mycket ledsen och pessimistisk om framtiden, slutar Marianne Mathlein.

Hoppas på UD

Däremot hoppas Dawits fru och tre barn och bror Esayas Isak i Göteborg på svenska UD:s tysta diplomati.

-Just nu är det dödstyst om hans situation. Men vi hoppas fortfarande på UD:s ansträngningar och informeras regelbundet, säger Esayas Isak.

Han har tidigare berättat att hans bror haft tillgång till en kortvågsradio och följt påminnelserna om hans situation i radioprogrammet Vår grundade mening. Det hann Dawit nämna under den mycket korta tid för ett par år sen då han plötsligt fick lämna fängelset, bara för att spärras in igen.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".