Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
HISTORIENS ÅTERKOMST OCH PENNORNAS KRIG
Lör 14 jun 2008 kl 10:00
Lördag 14 juni Boktips inför sommarledigheten. Vågen av tunga amerikanska böcker om världen väller nu in över oss. ”Pundits” kallas författarna; proffstyckarna som köar för att påverka kommande presidenter... Hör några av de mest aktuella; McCains rådgivare Robert Kagan och Obamas Parag Khanna, båda med nya böcker om USA:s ledarskap, stormaktsspel och nya supermakter. Dessutom bästsäljaren Naomi Klein om en allt mer auktoritär världsordning.

Det globala maktspelet är statt i dramatisk förändring och utgivningen av boktitlar i ämnet, särskilt i USA, är så stor att det nästan kan kallas en egen genre - ja, en egen industri. Författarna räknas ofta till den kategori som blivit proffs på politiskt tyckande - de som i USA kallas ”pundits” - personer som ena stunden är experter och journalister, i en annan stund akademiker och i en tredje dyker upp som påtryckare och politiker. Tack vare att de är verksamma i USA har de också stort inflytande på världspolitiken.

Konflikts Ivar Ekman tog en närmare titt på den amerikanska åsiktsindustrin och en av dess främsta företrädare, Fareed Zakaria, redaktör för Newsweek International, med stående kolumn i Washington Post och sedan två veckor med eget program på CNN. Efter att ha skrivit en av bokvårens mest omtalade böcker, ”The Post-American World” blir han inbjuden till mängder av TV-soffor.

En annan av de mest inflytelerika proffstyckarna är Robert Kagan. Hans genomslag är internationellt. Så sent som den 13 juni åberopas hans senaste bok ”Return of History and the End of Dreams” som argument i den svenska försvarsdebatten, på Expressens debattsida. Idag är Robert Kagan bland annat rådgivare till republikanernas presidentkandidat John McCain. När Konflikts Mikael Olsson ringer honom förklarar Kagan titeln på sin senaste bok med att det är en direkt replik på tänkaren Francis Fukuyamas berömda essä och bok ”The End of History” från kalla krigets slut, där han argumenterade för att den gamla kampen mellan stormakter var över och den ekonomiska liberalismen slutgiltigt segrat.

Robert Kagans analys, att föreställningen om att marknadsekonomi automatiskt leder till politisk frihet är en farlig illusion, den analysen delas av en aktuell författare på andra sidan av det politiska fältet. Men i sin senaste bok - ”Chockdoktrinen” - drar journalisten och aktivisten Naomi Klein helt andra slutsatser. Klein ser istället en ny världsordning växa fram där ett auktoritärt styresskick kombinerat med rå kapitalism blir regel. Även i väst. Konflikts Daniela Marquardt träffade Naomi Klein när hon nyligen besökte Sverige.

Ett minskat amerikanskt inflytande beskrivs också i boken ”The Second World - Empires and Influence in the New World Order”. Den har väckt stort uppseende i USA sedan den kom ut i mars. Forskaren och författaren Parag Khanna har rest i två år i över 100 länder och hans verk spänner över högt och lågt inom politik, sociala och ekonomiska förhållanden, lokalt och globalt. Kontrasten mellan de gjorda erfarenheterna, fler än vad de flesta klarar av under en livstid och Parag Khannas ungdom, bara 31 år gammal, är slående. Bokens huvudpoäng är att USAs dominans är över. Kina och EU har enligt Khanna uppnått supermaktstatus och det leder till en ordning där mindre länder lättare kan hävda sina intressen. Konflikts Mikael Olsson fick tag i karriärkometen Khanna som nu dessutom blivit en av Barack Obamas rådgivare.

Vad säger då en europeisk tänkare om saken? Dominique Moïsi, fransk statsvetare, är en tongivande sån. Han har ett lite annat, mer inomeuropeiskt perspektiv på den nya världsordningen. Redan titeln till hans nya bok avslöjar ett franskt sätt att ”approchera” problemen -”La geopolitique des emotions” - ”Känslornas geopolitik” heter hans bok som kommer till hösten. När Konflikts Daniela Marquardt ringer honom berättar han om tre känslor som styr de politisk aktörerna i världen; förödmjukelse, framtidstro och fruktan. Det är fruktan som hindrar EU från att utlösa sin fulla potential, säger Dominique Moïsi.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Dataspelens politiska sprängkraft Igår kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Klimathotet: Barnen som stämmer staten Lör 04 nov kl 09:03(55 min)

Om barnen som stämmer sina regeringar och tar klimathotet till domstol - i Sverige, Norge och USA. Vad har egentligen kommande generationer för rätt att bestämma i klimatfrågan?

Kvinnovrålet och tystnaden Lör 28 okt kl 09:03(56 min)

Om tystnadskulturen runt sexuella övergrepp. Vad upprätthåller den och vad kan bryta den? Hör advokater i New York, "järnladyn" från Kongo och professionella "krokodiljägare" i Malmö.

Blodsband, lojalitet och medborgarskap Lör 21 okt kl 09:03(55 min)

Om medborgarskapet som politiskt slagfält. Följ med till Berlin, Skärholmen och Riksdagen och hör om statslöshet, lojalitetsförklaringar och medborgarskapet i mångfaldens tid.

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".