Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Självmord på svenska häkten
Fre 13 jun 2008 kl 16:00
Fredag 13 juni 14.03 och Lördag 14 juni 17.00 i P1

Fer än nånsin tar livet av sig på svenska häkten. Vad beror det på och hur påverkar de hårda restriktionerna människorna i kriminalvården? Samtal med fängelseprästen Birgitta Winberg som också är president i IPCA, Världsorganisationen för fängelsepräster.

George Weigel hör till de amerikanska tänkare som försöker analysera Europa. I sin nyutkomna bok påstår han att Europa håller på att dö, befolkningsmässigt och andligt. Europa har lämnat kristendomen för relativismens diktatur och det ger islam ett stort spelutrymme, anser den katolske George Weigel vars böcker säljer i stora upplagor i USA.

I Israel firar sekulära och ortodoxa judar samma högtider, åker med samma bussar och köpslår bredvid varandra på marknaden. Men deras värdegrund, levnadscykler och skolsystem är helt olika. Det stod klart för Simcha Levental när han ville lämna det ultraortodoxa livet och upptäckte att han inte hade en aning om hur det sekulära samhället fungerade. Hör Simchas berättelse och möt koordinatorn för Hillel, en organisation som hjälper före detta ultraortodoxa judar att lära sig det sekulära koderna. Reportage av Anneli Rådestad.

Bollen är rund, men är den rättvisemärkt? I Sverige importeras 300 000 fotbollar, många av dem tillverkade under svåra förhållanden i utvecklingsländer som Pakistan. Nu samarbetar Svenska Kyrkan och Svenska Fotbollförbundet för att sätta fokus på barnarbete, orättvisor och fotbollens globala betydelse.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

 

 

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".