Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Behöver medierna ombudsmän?
Lör 07 jun 2008 kl 16:00
Jo, ombudsmän behövs tyckte naturligtvis kring 45 sådana från hela världen när de samlades till årets medieombudsmannamöte - ONO-konferens - i Stockholm.Men frågan är hur stort intresset är i Sverige?... Sveriges Television har inte någon ny efter Claes Elfsberg. På Dagens Nyheter är situationen likartad sedan Lilian Öhrström gjorde sin sista arbetsdag förra fredagen.

 

Kvar finns Tv4:s tittarombud Janne Andersson.

Men vad händer i framtiden? Kommer fler svenska medier att satsa på speciella ombudsmän? Vilka är för- och nackdelarna?

Nackdelarna överväger?

Enligt Esben Örberg, kommunikationschef på danska journalistförbundet, så är nackdelarna fler än fördelarna. Ändå är han positiv till läsar-, lyssnar- och tittarombudsmän. Vi undrar naturligtvis varför?

Intressant är också hur DN:s läsarombudsman fungerade under sina drygt fem år?

Större intresse i USA

Varför verkar den här modellen vara mer intressant i USA, även om antalet ombudsmän där minskar, mest på grund av dagstidningarnas kärva ekonomiska läge?

Frågorna är många och svarar gör de två med längst erfarenhet i saken, nämligen just Janne Andersson på TV4 och Lilian Öhrström tills nu på Dagens Nyheter.

Helt olika förutsättningar

De två var dessutom med och organiserade ONO:s (Organization of News Ombudsmen) tredagarsmöte i Stockholm. Och av det framgick att medieombudsmännen arbetar under väldigt olika villkor.  

Veckans beröm

Veckans beröm då? Jo, idag släpper vi fram två förslag eftsom journalisterna arbetar på samma ställe. Veckans beröm går nämligen till Lasse Johansson och Camilla KvartoftSR:s P1 Morgon.

-Lasse Johansson förgyller mina morgnar med sitt personliga och engagerade sätt att följa upp nyheterna. Hans intresse känns genuint. Jag glädjer mig ofta åt hur han på ett så ivrigt, enkelt och otvunget sätt ställer frågor om just det som rör sig i mitt huvud, skriver Gunilla Lindén i Lund.

Och Hans Ekberg berömmer Camilla Kvartoft som inte, som många andra numera, talar för fort.

- Skönt att höra en som har en så avspänd, men ändå skärpt ton, skriver Hans Ekberg.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".