Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Georadar avslöjar Birkas hemligheter
Tor 05 jun 2008 kl 13:20
Vad döljer sig i den Svarta Jorden på Birka? De arkeologiska utgrävningarna av vikingastaden i Mälaren har varit begränsade, men nu har arkeologerna fått ny teknologi till sin hjälp. Med georadar kan resterna... efter Birkas hus och gator undersökas utan att arkeologerna behöver sätta en enda spade i marken.

- Det här är en helt revolutionerande teknik som på alla sätt förbättrar våra arkeologiska undersökningar, berättar Immo Trinks på Riksantikvarieämbetet. Med hjälp av georadar kommer vi sannolikt att få en helt ny bild av vikingastaden.

Vetenskapsradion Historia besöker Birka för att vara med när tekniken används.

I programmet träffar vi också de homosexuella vikingarna. Historikern Hanna Winkvist, aktuell med boken ”Undantagsmänniskor”, berättar i den andra delen i serien om homosexualitetens historia om manlig kärlek och sexulitet under vikingatiden. 

Programledare är Tobias Svanelid.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Finland firar 100 år! Tis 05 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur Finland minns 6 december 1917, dagen då Finland utropades som självständig nation, och så granskas bioaktuella Churchill-filmen.

Nyköpings gästabud 700 år Tis 28 nov kl 14:03(44 min)

Följ med till Nyköpings gästabud, 700 år efter de ödesdigra händelserna, som ledde till två hertigars död och ett svenskt inbördeskrig.

Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".