Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Pappersanalys på några sekunder
Ons 04 jun 2008 kl 14:00
Tekno 4 juniI Europas historiska arkiv finns mängder av dokument och böcker, vars papperskvalitet man vet ganska litet om. Bara i enstaka fall skickar man små prover på pappret till kemilabb.

Nu finns en ny utrustning framtagen med forskningspengar från EU för att snabba upp papperskollen. En maskin inte större än en kopiator belyser papperssidan och det reflekterade infraröda ljuset analyseras. Resultatet säger något om hur varsamt man måste handskas med dokumentet/boken framöver.

Först i Sverige med att använda den nya apparaturen är Riksarkivet, den myndighet som förvarar alla dokument som produceras av samhällsinstanserna.

Kemiforskaren Dirk Lichtblau från Leipzig i Tyskland demonstrerade hur man kan lyfta apparaten, hålla den mot och låta den lysa mot en otymplig bok, som ex. den gamla mantalslängden från Östergötland (som är mer än en meter lång, världens längsta sägs det).

För Riksarkivet är den nya tekniska utrustningen ovärderlig, anser Jiri Kolar, kemist på bevarandeavdelningen. Han hoppas nu att man har råd att köpa ett exemplar, något som redan skett vid stora historiska arkiv runt om i Europa. Att analysera infrarött ljus är ingen teknisk nyhet i sig, påpekar han. Det nya är datorprogrammet som behandlar analysdatan från den infraröda kameran och kan jämföra med resultaten med den databas av pappersanalyser som skapats. På så sätt får man en god bild av papperets kondition.

Att hålla spelandet under kontroll

Sommaren närmar sig, och skolledigheten. Då finns det ännu mer tid till spelandet och surfandet på datorn. Men hur gör du som förälder, om du inte vill att barnen ska sitta framför skärmen hela dagarna?

Det finns två bra timer-program som du kan installera i din pc: Datorkoll och Tidsbudget. Programmen kostar runt 200 kr och har tagits fram av två svenska pappor som, ovetandes om varandra, har sökt en lösning på problemet: Att få loss barnen från datorn när de använt de timmar man kommit överens om utan att ständigt behöva tjafsa.

I Tekno möter vi familjen Malin, Marcus och Magnus Aldrin, där den ”automatiska äggklockan” Datorkoll har utvecklats in real life i familjen. Vi får höra hur barnen reagerat på pappa Magnus intervention i deras datavanor. Teknos Johan Thorstenson har också testat både Datorkoll och Tidsbudget och jämfört funktioner. (Och för den som kör Mac, konstaterar han, där finns funktionerna redan inbyggda från början)

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Teknikåret 2008 - sista Tekno Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)

Tekno 7 januari 2009 Det blir som vanligt en återblick på det gångna teknikåret. Teknos redaktörer Johan Thorstenson och Per Gustafsson samtalar med facktidningjournalisterna Mats Lewan, Ny Teknik,..

En riktigt god Hjul önskar Tekno Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno Julafton (Juldagen 19.03, Annandan 01.15)Varje år några veckor före julafton träffas hundratals hjulentusiaster för att sälja prylar till varandra. Varför då inte på självaste (h)julafton lyssna...

Lim håller ihop hela tåget Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 17 decemberTåg, flygplan, fartyg och bilar. Överallt finns lim, utan att vi tänker på det. Det visar sig att lim kan vara lika säker, om inte säkrare, metod att hålla ihop konstruktioner.

Glödlampan på historiens skräphög Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)

Tekno 10 decemberFör snart 130 år sen visade Thomas Edison upp sin första glödlampa (även om han inte var ensam bakom alla delar i uppfinningen). Inom några är den förbjuden. Åtminstone i EU, som vill...

Tuffa telefoner - tål de stryk? Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 3 decemberÄr du trött på att behandla din mobiltelefon med silkesvantar? Att skydda den med små påsar i mjukt tyg eller silikonskal som ska garantera repfrihet? Då ska du lyssna när Tekno testar...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".