Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anneli Dufva intervjuar teaterprofiler i Sverige.
Ett avsnitt från Teaterprogrammet
Möt Paula Stenström Öhman, dramatiker och regissör
Fre 26 maj kl 19:03
Just nu pågår den svenska scenkonstbiennalen i Norrköping med utvalda uppsättningar från de svenska teaterscenerna, och bland de utvalda finns ”People respect me now”, av Paula Stenström-Öhman.

”People respect me now” med scenkonstkompaniet Lumor, är skriven och regisserad av Paula Stenström-Öhman, som kallats en av de starkaste rösterna i den svenska teatern just nu. I Teaterprogrammet berättar hon bland annat om en av anledningarna till att det dröjde ganska många år innan hon vågade satsa på att skriva och att hålla på med teater, fast hon egentligen alltid velat det.

Paula Stenström-Öhman är dramatiker och regissör, född i Stockholm 1972.

Hon har en fil kand i statsvetenskap, socialantropologi och idéhistoria (vid Stockholms och Göteborgs Universitet, 1991-1996). Hon har dessutom läst franska vid Sorbonne i Paris och tyska i Berlin, samt kriminologi, bland annat.

I början av 90-talet arbetade hon på P3-teatern, Sveriges Radio, men hon jobbade också som analytiker inom försvarsforskningen 1997-2000 och hon har bl.a. skrivit fyra rapporter om psykologisk krigföring i informationssamhället. 

Paula Stenström-Öhman är initiativtagare till scenkonstkompaniet Lumor, som varit verksamt i Stockholm sedan 2004. Sedan 2012 driver hon Lumor tillsammans med skådespelaren och regissören Oskar Thunberg. Lumor har ingen fast scen utan samarbetar alltid med andra teatrar; (Teater Tribunalen, moment:teater, Turteatern, Unga Klara, Stockholms Stadsteater/Fri Scen, Dramaten, Folkteatern Göteborg, Riksteatern m.fl.)

Paula Stenström-Öhman har skrivit pjäser som People respect me now, Jag tror på dig, Anita, som spelats på Stockholms Stadsteater under året och Allt gott i världen, som skulle haft premiär på Göteborgs Stadsteater nu i maj (men som kommer få premiär senare).

Hennes Materia - Jag är inte Linda Lovelace var också den utvald till biennalen, i Malmö 2015. 

Paula Stenström Öhman har bland annat belönats med Henning Mankells dramatikerstipendium 2015 och Svenska Ibsenpriset 2016. Stenström Öhman jobbar ofta med dokumentär grund och använder sociologiska metoder som dramatiker.

Paula Stenström Öhman valde en bit ur Liftarens guide till galaxen, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Teaterprogrammet
Teaterprogrammet
Fre 23 jun kl 19:03(27 min)
Teaterprogrammet
Fre 16 jun kl 19:03(26 min)
Teaterprogrammet
Fre 09 jun kl 19:03(26 min)
Teaterprogrammet
Fre 02 jun kl 19:03(55 min)
Teaterprogrammet
Fre 26 maj kl 19:03(27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".