Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Schlager och konspiration: Ekots Johanna Melén i Skopje
Tis 09 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan 9 maj med Johanna Melén.

Skopje, tisdag.

De flesta har nog mest hört talas om landet Makedonien i samband med Eurovisionsschlagerfestivalen. Former Yugoslav Republic of Macedonia, 6 points, eller något sådant. Som bäst har landet kommit på en tolfte plats.

I år står hoppet till Jana Burceska, 23 år. Hennes karriär tog som för så många andra i schlagersammanhang fart när hon deltog i Makedoniens lokala variant av tv-programmet Idol där hon kom femma.

En del i Makedonien beskriver Jana Burceska närmast som en landsförrädare. Mest för att hennes pappa arbetar åt den amerikanska ambassaden i Makedonien.

Kanske, kan man läsa, är det rent av så att det är USA som har bestämt vem som ska få tävla i Kiev för Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien, som landet ska kallas i eurovisionsammanhang för att inte uppröra Grekland som anser att Makedonien bara är namnet på en region i norra Grekland och om ett annat land väljer att också kalla sig för Makedonien är ju det, enligt grekiskt sätt att se på saken, som att inkräkta på grekiskt territorium.

Så därför vägrar Grekland att låta Makedonien gå med i Nato eller att inleda förhandlingar om EU-medlemskap.

Det där är naturligtvis ett komplicerat sidospår som inte har med Eurovisionsschlagerfestivalen att göra men är ändå svårt att kringgå eftersom namnkonflikten ställt till med så mycket besvär i Makedoniens väg framåt.

Och under tiden har politiker här retat upp grekerna ännu mer genom att uppföra hiskliga statyer över forna krigarkungar som enligt Greklands mening är en del av Greklands stolta historia, inte Makedoniens.

Och människorna som bor här blir bara mer och mer utleda på alltihop och vill helst av allt flytta härifrån. Och det gör de också, särskilt de unga och välutbildade.

Kvar frodas konspirationsteorierna om de onda yttre krafterna som av någon svårgreppbar illvilja vill så kaos och splittring i det lilla landet. Och de personer som de senaste två åren gått ut och protesterat här mot maktfullkomliga ledare, mot korruption, mot rättsosäkerhet de har inte gjort det för att de är oroade över utvecklingen i landet, nej de, säger man, har naturligtvis gått i utländska krafters ledband.

Samma sak kan man höra om demonstranter i till exempel Ryssland, Serbien och Ungern.

Jag vet egentligen ingenting om Jana Burceska som på torsdag sjunger för en makedonsk finalplats i Eurovisionsschlagerfestivalen i Kiev och jag har ingen aning om hon står där på scenen tack vare egna meriter eller om hon fått hjälp av en pappa med goda kontakter.

Men schlagerbedömare säger i alla fall att hon är den bästa chansen som Makedonien haft på länge i musiktävlingen som alla pratar om. Och ingen kan säga något annat än att Makedonien verkligen är i stort behov av goda nyheter, om det så bara handlar om en plats i Eurovisionsschlagerfestival-finalen.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Fre 22 sep kl 10:00(3:21 min)
Utrikeskrönikan
Tor 21 sep kl 10:00(3:13 min)
Utrikeskrönikan
Ons 20 sep kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan
Tis 19 sep kl 10:00(3:15 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".