Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
Ragnarök av Richard Wagner
Mån 29 maj kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Lyssna på den fjärde och sista delen i Richard Wagners storslagna operaäventyr Nibelungens ring, direkt från Kungliga operan i Stockholm.

Ragnarök är den fjärde och sista operan i Richard Wagners tetralogi Nibelungens ring. Gudarnas undergång är nära och Brünnhilde blir den som till slut bryter ringens förbannelse och banar vägen för en ny världsordning. Men Ragnarök är också den längsta av operorna i ”Ringen” och vägen dit är ganska snårig.

I en prolog möter vi de tre Nornorna som inte längre kan förutspå framtiden – tråden de spinner för att göra detta går nämligen av. Och på Valkyrieklippan har Brünnhilde och Siegfried levt lyckliga tillsammans en tid, men nu skickar Brünnhilde iväg Siegfried ut i världen. Innan han ger sig iväg ger Siegfried Brünnhilde ringen som kärlekspant.

Längre uppåt floden Rhen hittar vi syskonen Gunter och Gutrune samt deras halvbror Hagen. Hagen är son till Alberich och vill ta tillbaka ringen. Siegfried anländer och Hagen ger honom en trolldryck som får honom att glömma Brünnhilde. Istället blir han förälskad i Gutrune och tänker ta hennes till brud. Hagen har också övertygat Gunter att den enda kvinna som är värdig honom är Brünnhilde, men eftersom Gunter inte är hjälte nog att ta sig igenom eldringen kring Valkyrieklippan lovar Siegfried att göra detta åt honom. Han kan ju med hjälpa av sin magiska hjälm Tarnhelm förvandla sig till vem och vad han vill.

Siegfried lyckas med sitt uppdrag och tar också ringen från Brünnhildes finger. När Brünnhilde inser hur det ligger till anklagar hon den oförstående Siegfried för förräderi. Tillsammans med Hagen och Gunter svär hon att hämnas. Hon avslöjar också att Siegfried är osårbar, förutom i ryggen. Männen beger sig ut på jakt och Hagen sticker ner Siegfried med sitt spjut. Men han kan inta ta ringen från den fallne hjälten, det kan bara Brünnhilde. Hon bestämmer sig för att följa Siegfried i döden och att ge tillbaka ringen till Rhendöttrarna…

I rollerna:
Siegfried - Lars Cleveman 
Brünnhilde - Nina Stemme
Waltraute - Katarina Dalayman
Hagen - Falk Struckmann
Gunter - Ola Eliasson
Gutrune - Sara Olsson
Alberich - Johan Edholm
Första nornan - Katarina Leoson
Andra nornan - Susann Végh
Tredje nornan - Angela Rotondo
Woglinde - Vivianne Holmberg
Wellgunde - Susann Végh
Flosshilde - Johanna Rudström
Kungliga operans kör, Kungliga hovkapellet.
Dirigent: Marko Letonja.

Direktsändning från Kungliga operan, Stockholm.

Producent: Evert van Berkel
Programledare: Sara Norling och Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.03
  Richard Wagner - Ragnarök Akt 1
  Marko Letonja (Dir), Nina Stemme, Brünhilde, Kungliga Operans Kör Och Kungliga Hovkapellet (Ork)
 • 19.39
  Kungliga Operans Kör Och Kungliga Hovkapellet (Ork), Marko Letonja (Dir), Nina Stemme, Brünhilde - Ragnarök Akt 2
  Kompositör: Richard Wagner
 • 21.19
  Marko Letonja (Dir), Nina Stemme, Brünhilde, Kungliga Operans Kör Och Kungliga Hovkapellet (Ork) - Ragnarök Akt 3
  Kompositör: Richard Wagner
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2
Aino av Erkki Melartin Lör 09 dec kl 19:00(120 min)

Finlands nationaloperas kör och orkester med solister framför operan Aino från 1912 under ledning av Klaus Mäkele. Framförande från

"Borgen i vattnet" av Aulis Sallinen Fre 08 dec kl 21:15(90 min)

Opera i en akt (2017). Libretto: Lassi Nummi. Medverkande: Jukka-Pekka Palo, berättare, Tiina-Maija Koskela, sopran, Tuia Knihtilä, mezzosopran, Jussi Myllys, tenor och Tommi Hakala, baryton...

Norma av Vincenzo Bellini Lör 02 dec kl 17:55(220 min)

"En härskarinna lika kärv och skön som månen."

Askungen av Gioacchino Rossini Lör 25 nov kl 18:55(200 min)

Vad är väl en bal på slottet? Jo den kan vara sprudlande, full av skratt och alldeles underbar! Hör premiären av Rossinis operapärla "Askungen", direkt från Kungliga operan.

Hör Nina Stemme i rollen som den olyckliga Katerina i Dmitrij Sjostakovitjs opera från en uppsättning med Wiens filharmoniker. Dirigent är Mariss Jansons.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".