Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Om namn i radion - är de viktiga? Jan Andersson i Bryssel
Ons 10 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan den 10 maj 2017. Bryssel.

Bryssel, onsdag.

Jag får emellanåt brev från en del av er som lyssnar på det som jag gör. En del är väldigt trevliga, andra brev är inte lika trevliga. Då tänker jag på de breven där jag kan bli kallad för någon grönsak, något könsord, mindre smickrande omdömen och om jag har någon läkardiagnos på min hjärna.
Det är alltid intressant att läsa mail från människor som jag inte känner personligen men som ändå på något sätt bemödar sig och som lägger tid och energi att skriva till just mig.
Att ha en dialog med dig som lyssnar tycker jag är viktigt och befriande så länge som den är saklig och handlar om det som jag gör och som sänds i radion, på webben eller på Twitter och Instagram för den delen...
Men vissa brev fastnar lite extra.
För en tid sedan fick jag ett mycket trevligt mail. Du som skrivit det här, får ursäkta att jag läser upp delar av det här mailet, men ta det som ett kvitto på att jag uppskattar din omtanke om mig och mitt namn. För det gör jag!

Namn undrar säkert någon...
Ja, för nu kanske någon tänker - vad är det nu han heter igen, mannen bakom den här rösten/han som snackar i radion?
Jo, mitt tilltalsnamn är Jan och mitt efternamn är Andersson. Jag har två mellannamn - Olof och Gunnar.
De allra flesta vänner och kollegor som jag har kallar mig för Janne, precis som de allra flesta ur min närmaste familj, även om några vill hålla fast vid det namnet som står i passet och som dom anser att jag är döpt till, nämligen Jan.

Hur som helst, så skriver brevskrivaren så här:

"Du är bra Inga ehhhe, ähee. Trevlig dialekt som är trovärdig. Tyvärr har inte presentatörerna hängt med i svängarna. - De kallar dig fortfarande för Janne….Den nivå du har i dag kräver en presentation med namnet Jan Andersson. -Inte Janne, Janne.
Om du tycker det är din person så böjer jag mig och accepterar din image. Om inte annat tycker jag din utveckling som reporter är spännande."
Och så avslutar brevskrivaren:
"Ursäkta att jag lägger mig i ditt yrkesliv. Jag gillar innehållet i dina reportage. Mjuka, fina, klara innehållsrika och tänkvärda".

Till dig som skrivit det här vill jag säga "tack för ett trevligt brev, jag blir jätteglad - verkligen. Och tack för omtanken om mig och mitt namn"

Men vad gäller mitt namn i radio, så tycker jag inte att det är särskilt viktigt eftersom, det viktiga för mig är slutresultatet och produkten som jag levererar med hjälp av min radiostämma. Att då bli kallad för Jan eller Janne i radio är för mig rätt så oviktigt. Jag vågar till och med påstå att väldigt få av er, sammantaget - inte heller skulle veta vem jag är om ni träffar mig. Jag är ju kort och gott en röst i radion. I sammanhanget är därför det som sägs och min slutprodukt det viktiga, inte kanske vad jag heter.

Till på köpet så har jag ju Sveriges vanligaste efternamn enligt Statiska centralbyrån, SCB. Vi är ungefär 242 000 svenskar som heter Andersson, några tusen fler än dom som heter Johansson.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Fre 18 aug kl 10:00(3:27 min)
Utrikeskrönikan
Tor 17 aug kl 10:00(3:44 min)
Utrikeskrönikan
Ons 16 aug kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan
Tis 15 aug kl 10:00(2:59 min)
Utrikeskrönikan
Mån 14 aug kl 10:00(3:52 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".