Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
"Hjältarna i blåljus"
Lör 31 maj 2008 kl 16:00
Polisen som nyhetskälla ifrågasätts ytterst sällan. Nyheter med polis inblandad består nästan alltid av ”raka” berättelser från deras vardagsarbete. Självständig kritisk granskning av polisen förekommer... ytterst sällan.Det är den bild av polisen vi får i dagens medier. Allt enligt undersökningen ”Hjältar, blåljus och säkerhet - konstruktionen av polisen i nyhetsmedierna”.

Medieforskarna Renée Skogersson och Göran Palm vid Växjö universitet har gått inom nära 400 artiklar och inslag om polisen i ett antal lokala och regionala tidningar plus två av SR:s P4-kanaler. Och berättar om sina resultat.

Även om man inte är medieforskare är det ganska lätt att konstatera att polisen och det polisen gör verkar vara mycket nyhetsmässigt. Press, radio och tv flödar nästan över av alla rapporter om brott. Och brottsbekämpning verkar dessutom bli en allt hetare fråga för politikerna.

 

 

Brottsligheten minskar *(Ändring/Tillägg)

I själva verket lär det vara så att brottsligheten, inte minst de allra grövsta våldsbrotten, minskar. Sverige upplever knappast någon explosion i brott som man skulle kunna tro.

Men var hamnar polisen mitt i allt detta? Det är bland annat det medieforskarna hade i uppdrag av Polisutbildningen i Växjö att ta reda på. Där har nämligen polisstudenterna bilden av att medierna gör allt för att motarbeta polisen och att press, radio och tv alltid är starkt kritiska mot polisens arbete.

Medierna i polisens händer...

Cirka sju av tio nyhetstexter/inslag är neutrala beskrivningar av det polisen gör, 17 procent är negativa nyheter ut polisens synvinkel, medan 14 procent är uttalat positiva.

De negativa nyheterna handlar oftast om att en enskild polis begått brott. Eller att resurserna och organisationen inte fungerar.

...som bara gör sitt jobb

Men den vanliga bilden av polisen är att den gör sitt jobb och gör det bra, fångar brottslingar och håller ordning.

Och den bilden är polisen med och skapar själv. Poliserna fungerar mer som medförfattare och regissörer än som föremål för kritisk granskning. För vem vet mer om det polisen gör än polisen själv?

Polisens värld

Därmed blir det polisens ”värld” som presenteras för läsaren, lyssnaren och tittaren, konstaterar medieforskarna.

Men vilken värld vill medieforskarna att medierna ska presentera  istället? Bör medierna ändra sin rapportering?

Och vilken bild vill polisen själv att medierna ska ge?

Naturlig förklaring till kemikaliefynd??

Hör också varför några lyssnare tycker att medierna ställde upp helt okritiskt när polis och myndigheter slog larm om ”föreberedelse till sabotage” vid kärnkraftverket i Oskarshamn. De lyssnarna tror i varje fall att fynden av kemikalier har en helt naturlig förklaring, som massmedierna hittills har missat.

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Hanna Klein, som vill dela ut det till en journalist och debattör som det varit ganska tyst om och från länge, nämligen till Jesus Alcala.

Och det för vad han skrev i Arena nummer två i år om apatiska flyktingbarn.

-Lysande, tycker Hanna Klein.

-Jesus Alcala är kunnig, noggrann och en mycket god stilist. Han skriver utifrån oväntade perspektiv och han skriver aldrig läsaren på näsan. En oerhört tänkvärd skribent som får sina läsare att tänka själva, skriver Hanna Klein bland annat i ett mycket långt och berömmande brev.

--------------------------------------------------------------------

*Ändring/Tillägg:

Antalet brott ökar!

Efter det här programmets sändning hörde flera, som det visar sig bättre informerade, lyssnare av sig. Och därför la vi till detta i Publicerat den 7 juni:

”Förra veckan pratade vi om medierna och polisen. Och en av medieforskarna sa lite allmänt att brottsligheten minskat, samtidigt som jag antydde att i varje fall svårare våldsbrott minskat.

Flera lyssnare har reagerat på det här. Och säger att brottsligheten ökar. Och det är svårt att till exempel säga emot den statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet som Micael Foghagen i Kalmar bemödat sig om att ta fram.

Statistiken visar tydligt att brottsligheten har ökat vilka årtionden och nästan vilken typ av brott man än tittar på”.

De här raderna hann vi dock inte få med i programmet:

”Ska inte rabbla upp några siffror, men de enklare våldsbrotten har ökat till exempel de senaste tio åren, de senaste fem dock inte särskilt mycket.

Det grövre våldet har faktiskt däremot ökat i stort sett varje år de senaste tio åren. Sexualbrotten går upp och ner, men mätt över tio år har även de ökat.

Samma gäller hot-, kränknings- och frihetsbrotten. Allt enligt siffrorna från Brå som Micael Foghagen bifogade.”

Detta fick däremot också plats:

”Och Stefan Ritter i Stockholm till exempel pekar också på den nyhet vi fick från Brå häromdagen, nämligen att väldigt många brott dessutom aldrig anmäls numera.

Så var det sagt och tillrättalagt. ”

Stölderna har faktiskt minskat de senaste tio åren. Men det kan förvisso bero på att de inte anmäls (se ovan).

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".