Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Yttrandefrihetsrättegång och extremistfirande
Lör 31 maj 2008 kl 12:00
Lördag 31 maj 11.03

TV4-reportage kostade henne kommunalrådsposten

På måndag inleds rättegången mellan TV4 och Erica Lejonroos, moderatpolitikern som skulle bli kommunalråd i Sundbyberg men hoppade av sedan TV4 hävdat att hon som styrelseledamot i organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) beviljat sig själv bidrag till tandvård. Lejonroos har stämt TV4 eftersom hon anser att tv-kanalen har förtalat henne. Hon fick förvisso bidrag, men satt då inte i styrelsen för Kris. Erica Lejonroos kräver ovanligt mycket pengar för ett svenskt förtalsmål - hon vill ha miljonbelopp i skadestånd och ersättning för utebliven inkomst. TV4 erkänner några mindre sakfel, men står i övrigt fast vid historien och säger att Erica Lejonroos är en makthavare som måste tåla närgången granskning.

Extremisterna tar över nationaldagen

Ända sedan 6 juni för tre år sedan blev officiell svensk nationaldag har medierna dagen efter fyllts av bilder på marscherande nazister och bråk med motdemonstranter. Mediernas reporter Martin Wicklin följde förra årets nationaldag blåljusfotografen Björn Lockström på jakt efter bilder på bråk. Nu får vi höra reportaget om hur han erfaret hittar rätt plats vid rätt tid. Och så diskuterar representanter för antirasistiska tidningen Expo och Dagens Nyheter vilken bild som ges av nationaldagsfirandet när bråk och extremister får så stor plats i rapporteringen.

Medieförtryck i paradiset

När man hör namnet Fiji tänker nog de flesta på stränder och palmer. Men ö-staten i Stilla havet har under lång tid haft en kaotisk politisk historia som präglar mediaklimatet i landet. Journalister som kritiserar den härskande militärregimen utvisas eller hotas. I Medierna får vi höra journalister från Fiji berätta.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".