Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Ekots Lotten Collin om det näst värsta kriget
Tor 11 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan 11 maj med Lotten Collin.

Tamaulipas Mexico, torsdag.

Och jag hör hur Merry snyftar i baksätet, tyst, så att jag inte ska märka något. Vi har precis passerat en korsning där människor säljer blommor och hjärtformade ballonger. I filen bredvid kör en jeep som klistrats full med post-it-lappar där det står "te quiero mamá". Jag älskar dig mamma.

Det är mors dag i Mexiko. Och Merry gråter för hon säger att hon inte vet om hon är mamma längre. I april förra året dödades hennes 18-årige son Simón när bilen han satt i fattade eld. I tidningarna stod det att Simón och de andra i bilen hamnat i skottlossning med federala polisen och att bilen plötsligt exploderade. Kropparna blev till aska. Det gjordes aldrig någon ordentlig utredning, eftersom varken Merry eller de andra föräldrarna anmälde.

– Polisen hotade oss, sa att vi skulle låta bli att anmäla om vi ville ha kvar våra andra barn i livet, säger hon.

Merry hade en son kvar i livet. Tills i september förra året, då han dödades av militärer. Det är en snarlik historia: Patrullerande soldater säger att de blev beskjutna av fem unga män i en bil, och besvarade elden. Men utredningen visade att alla killarna blivit skjutna på nära håll, i pannan, och i nacken - att de helt enkelt blivit avrättade. Grannarnas vittnesmål talar också emot militärernas version.

– Den gången anmälde jag. Jag hade inget att förlora längre. Jag har ju inga barn kvar i livet, säger Merry.

Vi har kört till mitt hotell för att göra intervjun, eftersom Merry inte vågar ses hemma. Grannarna kan skvallra.

– Jag är ständigt rädd, ibland vaknar jag mitt i natten och undrar om jag fortfarande lever. Nu funderar jag på att flytta långt härifrån. Men jag var inte vart. Nästan hela Mexiko är ju likadant, säger Merry.

Merrys söner är två svarta streck i Mexikos mordstatistik. Förra året dödades över 23000 människor i Mexiko, om inte fler. Människorättsorganisationer fnyser åt den officiella siffran, eftersom många försvinner spårlöst utan att anhöriga vågar anmäla. Regeringen, å sin sida, fnyser åt anklagelser om att militären och polisen skulle ägna sig åt utomrättsliga avrättningar. De vill göra en klar uppdelning mellan oskyldiga och skyldiga, en uppdelning där själva mordet ofta blir domen: Du mördades, alltså var du skyldig.

– Jag vet inte om mina söner gjorde något fel, ifall de var en del av "los malos" - de onda. Men i så fall skulle de väl gripas, inte skjutas ihjäl? De var ju unga pojkar, de hade tid att ändra sina liv. Militärer och poliser är inte jurister. De kan inte döma. De kan bara döda, när de måste, i krig, säger Merry.

Krig, ja. I förrgår kom en lista över världens dödligaste konflikter år 2016, med länder som Afghanistan, Jemen, Irak. Först på listan ligger Syrien. Men sedan kommer Mexiko.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(2:54 min)
Utrikeskrönikan
Fre 15 sep kl 10:00(3:18 min)
Utrikeskrönikan
Tor 14 sep kl 10:00(3:33 min)
Utrikeskrönikan
Ons 13 sep kl 10:00(3:06 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".