Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Fettaktivister visar valkarna: Ekots Johan Bergendorff i Malmö
Fre 12 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan 12 maj med Johan Bergendorff

Malmö, fredag.

Burlesquegruppen The Ravishing Byrds repeterar inför kommande shower. Hannah Kindbom och Caroline Bjartling är svartklädda. Strumbyxor, tyllkjolar, topp och huva, men snart åker flera plagg av så att de dansar i BH och skakar sina valkar. Hannah och Caroline beskriver sig själva som tjocka och har bestämt sig för att vara stolta över sina kroppar. Att visa upp de trots att de inte följer samhällets smalnorm.

De är båda fettaktivister och kallar sig tillsammans med några kompisar för "Malmö fat front". I lördags bjöd de på cup cakes i stadsparken, under "No diet day". De var oroliga att någon skulle hoppa på dem. Ibland händer det att vilt främmande skriker att de är fula, äckliga och kan dö. Men allt gick bra. Många glodde nyfiket, några ville smaka på kakorna. En del tjejer som läst om dem på instagram kom fram och sa att de älskade vad de gjorde, att det peppade och lyfte av deras egen kroppsångest.

Andra skriver i kommentarsfält att de glorifierar fetma och ohälsa och kostar skattebetalarna pengar i ökade sjukvårdsräkningar. Att tjocka är lata och dumma. Undersökningar tyder på att folk hellre ger upp ett livsår, skiljer sig, blir  alkoholister, blinda eller förlorar en kroppsdel än att bli feta berättar Hannah och Caroline.

Men försöker jag, det råder ju en fetmaepidemi i världen som driver på hjärt- och kärlsjukdom och typ två diabetes och andra sjukdomar. De skakar på huvudet. Den psykiska ohälsa som omgivningens skambelägganden skapar hos  överviktiga är värre anser de. Och kroppsmasseindex BMI säger inget om hälsan hos den enskilde, men de flesta inom vården är fixerade vid det anser Hannah och Caroline. Trots att de båda tränar och är i god kondition får de alltid höra att de ska gå ned i vikt och röra sig mer.

Fast något håller på att hända. Fettaktivismen startade i slutet av 60-talet i USA och nådde snabbt Storbritannien, men fick aldrig fäste här i Norden. Nu har även en fetfront grupp startats i Danmark. På andra sidan sundet pågår dessutom ett rättsfall om fetmadiskriminering mot dagbarnvårdaren Karsten som fick sparken. Han vägde 160 kilo. Lika stor var Eric Andersson i Mariefred som vikarierat i kriminalvården, men inte fick börja på kursen som skulle ge honom fast jobb för att han var för tjock ansåg arbetsgivaren. Det fallet väntar nu i Arbetsdomstolen.

I Frankrike får förresten inte allt för magra fotomodeller med lågt BMI längre användas och om bilder retuscherats måste det anges.

Det behövs en kroppsrevolution anser Malmö fat front - mot träningshets och bantningshysteri. Ett första steg är att tjejerna sinsemellan aldrig kommenterar utseende, vare sig positivt eller negativt. Det skapar bara ohälsosamma jämförelser. Och det finns ju så mycket viktigare saker att prata om.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan
Tis 15 aug kl 10:00(2:59 min)
Utrikeskrönikan
Mån 14 aug kl 10:00(3:52 min)
Utrikeskrönikan
Fre 11 aug kl 10:00(3:18 min)
Utrikeskrönikan
Tor 10 aug kl 10:00(3:02 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".