Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Musiktävlingar och presidenter: Margareta Svensson i Paris
Mån 15 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan den 15 maj. Paris.

Paris, måndag.

Det finns ett underhållningsprogram på fransk tv som jag gärna ser: "The Voice". Programmet går ut på att olika musiktalanger sjunger inför en jury som sitter med ryggen vänd emot dem.

Juryn hör alltså bara rösten - och när de gillar den och tror att personen har en framtid som artist, så trycker de på en knapp, stolen snurrar runt och artisten får delta i den fortsatta tävlingen som går ut på att gallra fram en vinnare.

Den som går vidare har ofta har en röst som inte är perfekt, men med karaktär. Om artisten dessutom är ung, desto bättre – det betyder fortfarande formbar.

Det var vad jag tänkte på när Portugals bidrag vann i Eurovisiontävlingen i lördags.

Salvador Sobral är tonsäker och han sjunger med inlevelse. Han vägrar tv-anpassa sig, hans kavaj är lite för stor och han sjunger på portugisiska. I en tävling där likriktningen hotar, så sticker Salvador Sobral ut. Troligen har också hans hjärtfel bidragit till uppmärksamheten kring hans person.

Det finns en parallell mellan Eurovision och en fransk presidentvalskampanj också – och inte bara i tävlingsmomentet.

Det finns de som anser att den franska presidentmakten är en ersättning för den kung de saknar. För det talar alla ceremonier kring presidentämbetet, hederslegionen, korteger. Och i fixeringen vid personerna istället för sakfrågorna som nu i presidentvalskampanjen.

Därför krävs det att nåt sticker ut.

Hos Macron är det flera saker: han är ung, och inte låst vid en ideologi. Han vill vara effektiv och positiv. Och så är han gift med en flera år äldre kvinna.

I en artikel i modetidningen Vogue om hustrun Brigitte Macron, läser jag att: "Brigitte kan bli den iögonfallande partner som får folk att rösta på Macron".

En möjligen relevant politisk analys.
För om Brigitte Macron först möttes med viss skepsis bland väljarna, så verkar hon nu ha fångat deras hjärtan.

Nu när Emmanuel Macron har blivit president, så är nästa fråga hur stort hans stöd blir i parlamentet, men också om vilka hans rådgivare är. Säkert finns lobbyister som hoppas att hans unga ålder och relativa brist på politisk erfarenhet ska göra honom formbar och lätt att påverka.

Så, kommer Macron att anpassa sig efter vad andra vill höra, eller har han en egen röst som bär?

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:13 min)
Utrikeskrönikan
Ons 20 sep kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan
Tis 19 sep kl 10:00(3:15 min)
Utrikeskrönikan
Mån 18 sep kl 10:00(2:54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".