Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Alternativa verkligheter: Fernando Arias i New York
Tis 16 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan den 16 maj 2017. New York.

Från mitt kontorsfönster ser man södra delen av Manhattan, skyskrapor, bilar, asfalt. Här i delstaten New York vann Hillary Clinton valet, runtom i närliggande delstater, som till exempel Pennsylvania, vann republikanernas kandidat Donald Trump.

Oberoende var man kommer har veckan som gått varit minst sagt händelserik. FBIs polischef James Comey sparkades av Donald Trump, samme polischef var högst ansvarig för att utreda om Trumps valkampanj hade försökt fuska sig till valsegern med hjälp av Ryssland.

Det här är USA 2017, det jämförs av vissa med Watergateskandalen och av andra med diktaturstater under kalla kriget.

Med den beskrivningen i minnet kan det verka konstigt att Trumps egna anhängare, bland annat där borta i Pennsylvania, inte överger presidenten efter vad som verkar vara ett så tydligt övertramp.

Det man ofta förbiser är att beskrivningen jag just gett, inte alls stämmer överens med beskrivningen många här i USA fått. Bland Trump-anhängare är verkligheten en helt annan.

”Foliehattarnas konspirationsteorier slungas ut, men utan bevis” säger programledaren Sean Hannity och ber sin gäst förklara ”varför det här hyckleriet från media är så farligt”.

Det här är inte en obskyr alternativsida man behöver leta med ljus och lykta efter. Det här är USAs största nyhetskanal, Fox News. I konservativa radiokanaler, på Trumpvänliga nätsajter och i olika diskussionsforum pratar man om demokraternas och medias hyckleri, och hur presidenten är i sin fulla rätt att sparka en polischef som inte gör sitt jobb.

Därtill tar man fasta på det Donald Trump själv säger om saken och rapporterar om en FBI-chef som ville stå i rampljuset och som tog fel beslut vid fel tillfällen.

Men den kanske mest betydelsefulla förklaringen är den som återkommer, nämligen att ” etablissemangets medier kan inte förlika sig med tanken att Trump vann och att Hillary Clinton förlorade” som den förre detta republikanske senatorn Newt Gingrich sade.

Det var i Harrisburg i Pennsylvania som Donald Trump höll sitt senaste kampanjliknade möte för sina anhängare. Dit är det nästan 280 kilometer.

Det enorma gap som finns mellan människor i USA just nu känns mycket större än så.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönika den 15 december 2017. Paris.

Utrikeskrönika den 14 december 2017. Jakarta.

Utrikeskrönika den 13 december 2017. Washington.

Utrikeskrönikan 12 december 2017, Kina.

Utrikeskrönika den 11 december 2017.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".