Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Vem är du som inte jobbar?
Tor 15 jun kl 10:35
Hur kan vissa gå sysslolösa på ett jobb och bara längta hem? Medan andra ha som största önskan att ha en arbetsplats att gå till? Kluvet land om människor i arbetsmarknadens utkanter.

– Man går hit på morgonen och så tänker jag så här, "Jaha, vad ska jag nu försöka hitta på att dryga ut den här dagen med", säger Sven Wiklund som jobbar på Samhalls verkstad i Dorotea

Samhall är ett statligt företag som har i uppdrag att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar. Sven Wiklund är teamledare, kontrollant och maskinställare på verkstaden i Dorotea i över 20 år. Sysselsättningen på verkstaden går upp och ner. Under lugnare perioder kan det vara så lite som 30-35 procents beläggning.

– Man blir ju passiv till slut, säger Sven Wiklund och fortsätter:

– Det är ju tragiskt men så är ju den bistra sanningen i det hela. Det är ju fler på marknaden som gör saker och vi ska ju konkurrera med dom också. 

Sven Wiklund vet om hur det är att gå sysslolös på jobbet. Men varför ska han vara där när han inte behövs?

– Man är såpass beredd att värna om den här normen att man till och med tvingar in människor i den. Även om det inte finns något att göra, säger sociologen Roland Paulsen, Lunds universitet, angående normen som han hävdar att alla ska vara i arbete.

Peter Fagerlund i byn Klintehamn på Gotland befinner sig också i utkanten av arbetsmarknaden, men i en annan situation. Trots åtskilliga högskolepoäng, en bred arbetserfarenhet och otaliga arbetsansökningar har han inte lyckats få ett arbete på flera år. 

– Alla vill jobba, det tror jag. Men om jag nu inte kommer in i systemet, vad ska jag göra då? Vi som vill. Ge oss en väg, säger Peter Fagerlund.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Bonde söker arvtagare Igår kl 10:35(25 min)

Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Rätten till en meningsfull vardag Tor 09 nov kl 10:35(25 min)

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

Allt fler får avslag på sin ansökan om sjukpenning. Thomas Persson opererade handen och innan rehabiliteringen var över drog Försäkringskassan in hans sjukpenning.

Posten och yrkesstoltheten Tor 26 okt kl 10:35(25 min)

Från stolt postiljon i uniform, till utskälld, jagad brevbärare. Posten har varit en arbetsplats där många stannat ända fram till pensionen men det är något som nu håller på att ändras.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".