Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Superrent avloppsvatten hjälp vid brist
Tor 15 jun kl 12:10
Avloppsvatten kan bli en viktig resurs i framtiden, när graden av rening kommit så långt att det exempelvis indirekt kan återanvändas som dricksvatten.

Många av de stora svenska reningsverken är nu över 50 år gamla och behöver ersättas. Samtidigt utvecklas nya reningsmetoder som kan rena vatten från bland annat läkemedelsrester och mikroplaster. Vattnet som renats på detta vis har så hög kvalitet att det inte bara skulle kunna användas för toalettspolning och bevattning utan också som dricksvatten.

I programmet besöker vi ett reningsverk på norra Öland där Tina Pile på Borgholm Energi berättar att det renade vattnet inte längre släpps ut i Östersjön utan kan återanvändas av lokala bönder för bevattning.

I Kalmar planerar Regine Ullman kommunens nya reningsverk som man i staden hoppas ska bli en förebild för andra kommuners framtida reningsanläggningar. De metoder som nu testas i Kalmar för eventuell framtida implementering i full skala är ultrafiltrering i membranfilter och granulerat aktivt kol.

Vattenforskaren Kenneth M Persson på Lunds universitet och Christian Baresel på IVL Svenska Miljöinstitutet argumenterar båda för att vi ska se avloppsvatten som en framtidsresurs, som inte minst skulle kunna utjämna grundvattentillgången och minska känsligheten för nederbördsfattiga vintrar.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".