Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Superrent avloppsvatten hjälp vid brist
Tor 15 jun kl 12:10
Avloppsvatten kan bli en viktig resurs i framtiden, när graden av rening kommit så långt att det exempelvis indirekt kan återanvändas som dricksvatten.

Många av de stora svenska reningsverken är nu över 50 år gamla och behöver ersättas. Samtidigt utvecklas nya reningsmetoder som kan rena vatten från bland annat läkemedelsrester och mikroplaster. Vattnet som renats på detta vis har så hög kvalitet att det inte bara skulle kunna användas för toalettspolning och bevattning utan också som dricksvatten.

I programmet besöker vi ett reningsverk på norra Öland där Tina Pile på Borgholm Energi berättar att det renade vattnet inte längre släpps ut i Östersjön utan kan återanvändas av lokala bönder för bevattning.

I Kalmar planerar Regine Ullman kommunens nya reningsverk som man i staden hoppas ska bli en förebild för andra kommuners framtida reningsanläggningar. De metoder som nu testas i Kalmar för eventuell framtida implementering i full skala är ultrafiltrering i membranfilter och granulerat aktivt kol.

Vattenforskaren Kenneth M Persson på Lunds universitet och Christian Baresel på IVL Svenska Miljöinstitutet argumenterar båda för att vi ska se avloppsvatten som en framtidsresurs, som inte minst skulle kunna utjämna grundvattentillgången och minska känsligheten för nederbördsfattiga vintrar.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 13 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".