Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hur mår Antarktis?
Fre 16 jun kl 12:10
122 år efter människans första landstigning på Antarktis vet vi ännu väldigt lite om den stora isen i söder. Medan isen på en del håll tycks smälta, eller lossna, växer den på andra ställen.

122 år efter människans första landstigning på Antarktis vet vi ännu väldigt lite om den stora is-kontinenten i söder.

Medan isen på en del håll tycks smälta eller lossna, växer den på andra ställen. Just nu ökar sprickan i den så kallade Larsen-Shelfisen, och ett isberg i jätteformat hotar att lossna och glida ut i havet.

Och på västra sidan av Antarktis, där berggrunden ligger under isen har man sett att varmt, salt havsvatten tränger in under inlandsisen och bidrar till att den smälter.

I programmet medverkar Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet och Nina Kirchner, föreståndare vid Bert Bolin-centret på Stockholms universitet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".