Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anneli Dufva intervjuar teaterprofiler i Sverige.
Ett avsnitt från Teaterprogrammet
Möt skådespelaren med mera Andreas T Olsson
Fre 16 jun kl 19:03
Andreas T Olsson har kallats Gösta Ekmans kronprins och han har nått en stor publik med sin egen monolog Sufflören Han skriver också dramatik och i höst kommer han ut med en roman.

Sufflören har funnits på Dramatens repertoar i flera år vid det här laget. Men Olsson har också synts i många andra uppsättningar på Nationalscenen. Andreas T Olsson är skådespelare, född 1979 i Uddevalla, utbildad först till ämneslärare i svenska och historia vid Göteborgs Universitet och sedan på Teaterhögskolan i Stockholm 2010 – 2013. Han har också varit krönikör i Göteborgsposten och Bohuslänningen och han har gjort humorprogram i P4.

Han blev efter sin examen fast anställd på Dramaten där han bland annat medverkat i Tjechovs Tre systrar, Amadeus och Figaros bröllop i regi av Tobias Theorell. Den här våren har han kunnat ses i Ibsens Frun från havet i regi av Sofia Jupither, i den egna revyn Improvisation på slottet samt monologen Sufflören – vilken han ursprungligen skrev och framförde redan under utbildningen, som sitt examensprojekt. Den togs sedan till Dramaten med Gösta Ekman som regiöga – eller vän i salongen som de valde att kalla det.

Sufflören blev Andreas T Olssons stora genombrott och Johan Hilton skrev i Dagens Nyheter att ”En stjärna har fötts på Dramaten”, medan Ylva Lagercrantz skrev i Svenska Dagbladet:

”Om inte Andreas T Olsson blir en av våra mest sedda skådespelare och dramatiker framöver så är jag beredd att äta upp min gamla ljusgröna garderobiärutstyrsel, modell 1992 – med Dramatenemblem och allt. För det här är en genial teaterviskning som hörs ända till sista raden”.

Till hösten kommer Andreas T Olsson (på Dramaten) göra en nyskriven monolog av Niklas Rådström och han kommer även att romandebutera med Sista gästen.

Andreas T Olsson valde ett klipp ur Sommar i P1 med Gösta Ekman från 1993.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Teaterprogrammet

"Numera presenterar jag mig som koreograf, kompositör och regissör” säger Birgitta Egerbladh som också är musiker och dansare. Denna scenens mångsysslare från Umeå intervjuas av Anneli Dufva.

Möt skådespelaren Sven Ahlström! Fre 01 dec kl 19:03(28 min)

Skådespelaren Sven Ahlström, verksam vid Stockholms Stadsteater intervjuas av Anneli Dufva. Ahlström är också ett välkänt namn från film och tv, till exempel från serierna Bron och Blå ögon.

Möt skådespelaren Alexander Salzberger! Fre 24 nov kl 19:03(27 min)

Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

Rikard Wolff är skådespelare och sångare – välkänd och folkkär – efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Mellika Melouani Melani är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".