Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anneli Dufva intervjuar teaterprofiler i Sverige.
Ett avsnitt från Teaterprogrammet
Möt skådespelaren med mera Andreas T Olsson
Fre 16 jun kl 19:03
Andreas T Olsson har kallats Gösta Ekmans kronprins och han har nått en stor publik med sin egen monolog Sufflören Han skriver också dramatik och i höst kommer han ut med en roman.

Sufflören har funnits på Dramatens repertoar i flera år vid det här laget. Men Olsson har också synts i många andra uppsättningar på Nationalscenen. Andreas T Olsson är skådespelare, född 1979 i Uddevalla, utbildad först till ämneslärare i svenska och historia vid Göteborgs Universitet och sedan på Teaterhögskolan i Stockholm 2010 – 2013. Han har också varit krönikör i Göteborgsposten och Bohuslänningen och han har gjort humorprogram i P4.

Han blev efter sin examen fast anställd på Dramaten där han bland annat medverkat i Tjechovs Tre systrar, Amadeus och Figaros bröllop i regi av Tobias Theorell. Den här våren har han kunnat ses i Ibsens Frun från havet i regi av Sofia Jupither, i den egna revyn Improvisation på slottet samt monologen Sufflören – vilken han ursprungligen skrev och framförde redan under utbildningen, som sitt examensprojekt. Den togs sedan till Dramaten med Gösta Ekman som regiöga – eller vän i salongen som de valde att kalla det.

Sufflören blev Andreas T Olssons stora genombrott och Johan Hilton skrev i Dagens Nyheter att ”En stjärna har fötts på Dramaten”, medan Ylva Lagercrantz skrev i Svenska Dagbladet:

”Om inte Andreas T Olsson blir en av våra mest sedda skådespelare och dramatiker framöver så är jag beredd att äta upp min gamla ljusgröna garderobiärutstyrsel, modell 1992 – med Dramatenemblem och allt. För det här är en genial teaterviskning som hörs ända till sista raden”.

Till hösten kommer Andreas T Olsson (på Dramaten) göra en nyskriven monolog av Niklas Rådström och han kommer även att romandebutera med Sista gästen.

Andreas T Olsson valde ett klipp ur Sommar i P1 med Gösta Ekman från 1993.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Teaterprogrammet
Teaterprogrammet
Fre 23 jun kl 19:03(27 min)
Teaterprogrammet
Fre 16 jun kl 19:03(26 min)
Teaterprogrammet
Fre 09 jun kl 19:03(26 min)
Teaterprogrammet
Fre 02 jun kl 19:03(55 min)
Teaterprogrammet
Fre 26 maj kl 19:03(27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".