Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Båten fick sjunka på Medelhavet: Alice Petrén i Rom
Fre 19 maj kl 10:00
Utrikeskrönikan den 19 maj 2017. Rom.

Rom fredag morgon.

Jag är en gammal dam som sitter på parkbänken i skuggan av träden på Piazza Cola di Rienzo. Och sen går jag upp och stänger mina mörkgröna fönsterluckor mot den ockrafärgade fasaden.

Jag är en äldre herre med vit mustasch som röker en cigarett medan min dotter äter en sallad.

Jag är afrikanen som vill få jobb, så jag slipper be okända människor ge mig några euro.

Jag är bangladesharen som rafsar i bruna pappkartonger och hänger upp kläder på ställningar på gatan.

Ja, jag Alice Petrén såg alla dessa olika jag igår här i solgasset på eftermiddagen. 

Storstaden rymmer oändligt med existenser och som reporter förflyttar jag mig fort mellan diametralt olika miljöer.

Det var tätt från samtalet med pizzabagaren i Roms utkant till att jag hörde migranter från Afrika beskriva helvetet i Libyen till att jag kort vilade mina ögon på vacker siden i flott italiensk design med prislappar, som jag däremot inte vågade titta på.

Men jag var inte med i parlamentet där det var en utfrågning kring migrantbåten som sjönk den 11 oktober 2013 nära den italienska ön Lampedusa då cirka 260 personer dog varav 60 barn. Den händelsen förändrade räddningsarbetet på Medelhavet och operation Mare Nostrum lanserades av dåvarande premiärminister Enrico Letta.

Veckotidningen L'Espresso har på sin hemsida visat en smärtsam video på hur en syrisk läkare ombord ringer ett nödsamtal och ropar på hjälp från den sjunkande båten, som förmodligen hade blivit beskjuten av libysk milis. Båten tog in vatten och när migranter ombord rörde sig uppåt kantrade båten. 

Den stora saken med denna händelse är att ingen ställs till svars för att det tog över fem timmar innan någon kom till undsättning. Italienska myndigheter stjälpte över räddningsaktionen på Malta. Den desperate syriske läkaren och flerbarnspappan får svaret: Ring Malta istället. Detta medan båten sjunker. Det är surrealistiskt att följa. Malta svarade att det fanns ett italienskt militärfartyg nära. Den undersökande journalisten Fabrizio Gatti följer historien i detalj. Han är noggrann och har tidigare under namnet Bilal gjort migranternas farliga resa genom den afrikanska öknen till Libyen. Boken Bilal är mycket läsvärd.

Åklagarna har lagt ner fallet kring den 11 oktober 2013 och i parlamentet igår sa försvarsministern att inga fel begåtts. Timmar med sjabblig hantering och ansvarsfrihet - vad sänder det för signal? Vi vet inte vad som händer till havs. Den libyska kustbevakningen ska vara utrustad med automatvapen och nyligen ramades nästa en tysk båt utanför Libyen. Trycks många migranter tillbaka, även om det just igår sas att 2 300 migranter hade räddats.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:44 min)
Utrikeskrönikan
Ons 16 aug kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan
Tis 15 aug kl 10:00(2:59 min)
Utrikeskrönikan
Mån 14 aug kl 10:00(3:52 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".