Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Metromän i mediestorm och briserande journalistbrist
Lör 20 maj kl 11:03
Storm kring Metro i veckan efter att de nya ägarna återigen tagit bladet från mun. Fallet Kevin: hur har arbetet gått till? Ny bemanningskris: Ej sjuksyrror, eller lärare – nu saknas journalister.

Förtroendekris på Metro efter turbulent vecka
För en vecka sedan, bara minuter efter att vi skickat in förra veckans program, fick vi ett meddelande till redaktionen. Den nye, omstridde ägaren för Metro, Mats Qviberg och styrelseordförande Christen Ager-Hanssen, hade ånyo uttalat sig om deras gratistidning.

I en, minst sagt, öppenhjärtig intervju med sajten Nyheter Idag, talar de båda Metromännen ljust om framtiden. En specifik journalist kallas av Qviberg “en typisk stalinist som vi borde bli av med” och han säger att Metros fristående krönikörer är för politiskt korrekta. Och Ager-Hanssen, han pratar om Nyheter Idag som en framtida samarbetspartner.

Intervjun rörde upp starka känslor på Metros redaktion – och i Mediesverige. Fristående kolumnister och en medarbetare har i veckan sagt upp sig. TV4 har brutit sitt samarbete med redaktionen och politiker från alla håll har i veckan talat om att riva kontraktet som Metro har med kollektivtrafiken i Stockholm.

Ägarna har å sin sida pudlat och dementerat risken för redaktionell påverkan – men turbulensen har fortsatt.

Vi har i veckan besökt redaktionen och kan nu berätta hur diskussionen gått mellan skrivborden.

Reportrar: Jonna Westin och Therese Rosenvinge.


"Fallet Kevin" avslutat och påbörjat igen
Under tre veckor har vi kunnat ta del av SVT-granskningen "Fallet Kevin". I den totalt tre timmar långa dokumentärserien är det första gången de utpekade bröderna och deras familj berättar sin historia.

Samtidigt har vi fått en inblick i polisens utredning och förhörsmetoder. Vi har än en gång fått se en polismyndighet som spelat sina kort på teorin om bortträngda minnen.

Vi har träffar seriens producent Dan Josefsson för ett samtal om hur arbetet gått till. Reporter Johan Cedersjö.


Bemanningskris hägrar för sommarredaktioner

Brist på sjuksköterskor och lärare, det är rubriker som vi är vana att se. Men när det kommer till journalister är det snarare bristen på jobb som brukar understrykas.

Men såhär inför sommartider är situationen på många redaktioner runt om i landet en helt annan. På vissa ställen gapar ännu scheman helt tomma och på andra råder huggsexa om de få journalister som är villiga att jobba.

Vad är det egentligen som har hänt? Och hur påverkas journalistiken? Reportrar: Hedda Berglund och Måns Fischerström.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.05
    Christophe Beck - City Hall
    Album: The Sentinel
    Bolag: Varese Sarabande
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".