Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Mörkläggning av journalister som klipper bort ordet mörk? Hör även om Mikrofonkyparna
Lör 03 maj 2008 kl 16:00
Radio Stockholm klippte bort ordet ”mörk” i ett inslag om hot mot spärrvakter. -Censur, tycker en lyssnare. -Inte relevant, anser nyhetschefen. Vem har rätt? Vi frågar författaren till en handbok i mångfaldsjournalistik.Och... på tal om omtalade Lars Norén - hör en krönika om de allt vanligare Mikrofonkyparna. Eller Pratminus-servitörerna.

För några veckor sen sände Radio Stockholm direkt från en tunnelbanestation i västra Stockholm, där SL nu försöker stoppa hoten mot sin personal. En spärrvakt berättade bland annat hur han ”en halvtimma tidigare hade hotats av en mörk kille, som tog sig genom spärren utan att betala”.

I senare nyhetsinslag var ordet mörk bortklippt.

Friserar verkligheten

-Jag förstår inte varför, undrar Bengt Olof Johansson, flitig radiolyssnare. Det gör ju oss lyssnare bara misstänksamma om journalister friserar verkligheten på det sättet. Vad klipps i så fall bort i andra fall?

Gör alla journalister

-Journalister friserar alltid verkligheten. Ordet mörk hade inte med saken att göra. Ingen vet dessutom vad spärrvakten menade med just det ordet, förklarar Per Stahre - nyhetschef på Radio Stockholm.

Mångfaldsjournalistik

Vad säger Behrang Kianzad, som tillsammans med Lasse Sandström skrivit boken ”Sanningens många nyanser - en handbok i mångfaldsjournalistik”?

Har han svaret? Gör Radio Stockholm rätt eller fel?

Flera god råd

I boken ges i varje fall många råd och tankar om journalistiska metoder. Författarna har besökt flera medier i Storbritannien, Tyskland, Holland och Kanada, där man varit bättre på att integrera nya medborgare och i att motverka rasim.

Men behöver vi en speciell mångfaldsjournalistik?

Mikrofonkyparna vanligare 

Hör också Johannes Ekman som såg SVT:s intervju för en dryg vecka sen med regissören Lars Norén.

Efter det tycker Ekman det är dags att återuppväcka hans tidigare använda uttryck Mikrofonkyparna.

Servitörerna också

Motsvarande benämning för de som arbetar med det tryckta ordet blir då Pratminus-servitörerna. Båda kategorierna blir allt vanligare.

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Lena Börjeson i Enskede. Och det går till journalisten Jessica Balksjö, sen en tid på Svenska Dagbladet.

-Jessica Balksjö har en lysande förmåga att skriva fokuserat, med helhetssyn och balanserat, även om svåra ämnen, skriver Lena Börjeson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".