Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Miljövänlig båtbensin i sikte?
Ons 30 apr 2008 kl 14:00
Tekno 30 aprilSjösättningarna pågår för fullt men i takt med att båtarna släpps ned i vattnet släpps det också ut en hel del gifter från båtmotorerna.

Värsta boven är de gamla tvåtaktarna som släpper ut en fjärdedel av bensinen rakt ut i vattnet. Men det finns alternativ, ett är så kallad alkylatbensin som minimerar utsläppen av gifter som bensen och polyaromatiska kolväten som är cancerframkallande. Tekno har kollat alternativen.

Fildelning fixar 1 miljard journaler

Ett svenskt dataforskningsteam arbetar nu med att ta fram ett fildelningssystem åt det indiska hälsoministeriet. Man utformar de algoritmer som ska hålla reda på den färskaste versionen av cirka en miljard patientjournaler som ingår i det indiska sjukvårdssystemet.

Det är forskarna i s.k. peer-to-peer-nätverk (dvs fildelning) vid Swedish Institute of Computer Sciences (SICS) i Kista, som fått uppdraget av den indiska staten. De ska inte bygga hela det distribuerade datasystemet (med tusental datorservrar inblandade), utan bara tänka ut de smarta beräkningar som tar fram den färskaste informationen om en patient, när någon i den indiska vården efterfrågar den.

Man bygger systemet ”ovanpå” det vanliga Internet. Trafiken går alltså via det publika globala nät som Internet är. Men s.k. overlay-teknik gör att bara de som har behörighet kan hämta och skriva information.

Tekniken kan närmast jämföras med Skype, den kända internet-telefonin, som använder Internet för distribution av telefonsamtal, men där bara de som ”gått med i klubben”, blir användare.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".