Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
EUROPAS JIHADISTER
Lör 26 apr 2008 kl 11:00
Lördag 26 april

Vilken väg tar de ungdomar i Europa, som befinner sig i gränslandet till extremistiskt våld? Konflikt berättar om kampen om de unga själarna som pågår i Europa.

I veckan hölls ett ovanligt evenemang i London: grundandet av tankesmedjan Quilliam, ledd av två avhoppade brittiska islamister. Maajid Nawaz och Ed Husain säger att de har varit med och sått frön till det som blev våld och terrorism, och att de startat Quilliam för att bekämpa lärorna de själva spred. De förespråkade aldrig våld men de säger nu att vad de inympade i unga muslimer var en ideologi och en konfrontatorisk världssyn som är farlig.
 
Malena Rembe, chefsanalytiker på SÄPO:s kontraterrorenhet, ger i Konflikt sin syn på riskläget för våldsamma attentat i Europa och Sverige.

Frågan varför vissa unga män i Europa väljer att ta steget över gränsen och tar terrorns väg, har sysselsatt många experter de senaste åren. Olivier Roy, fransk professor och islamolog, menar att den tydligaste historiska parallellen till dagens al qaida-inspirerade grupper, är Baader-Meinhof och andra extremvänstergrupper på 70-talet. Roy har bland annat skrivit boken . Han är verksam på .

I vintras hölls den första konferensen om radikalisering och politiskt våld, där bl a Olivier Roy deltog. Konferensen hölls av the International Center for the Study of Radicalisation and Political Violence. 
 

Parallellt med debatten om hur man mest effektivt bekämpar extremism och terrorism så återkommer ständigt frågan om retoriken - vad man egentligen ska kalla det som pågår. Krig, kamp, kontraterrorism... och vilket begrepp man än väljer så slår det an fel ton hos någon.När president Bush en dryg vecka efter 11 september-attentaten 2001 förklarade krig mot terrornätverket al-qaida, var det precis vad bin-Laden och hans anhängare ville höra. 
Det säger den brittiske Europakorrespondenten för The Observer, Jason Burke, som har levt i Pakistan och Afghanistan och bland annat skrivit en bok om al-qaida. Läs mer av och om Jason Burke:
 

Daniel Benjamin
, vid tankesmedjan Brookings Institute i Washington tycker att européerna är överdrivet kritiska mot ordet krig i det här sammanhanget. Amerikaner tar instinktivt till kraftuttryck mot sånt de uppfattar som allvarliga hot, menar han.  

Herfried Münkler, tysk professor och författare, menar att den amerikanska retoriken inte bara har bidragit till att underblåsa fientliga stämningar i den muslimska världen. Den har också skapat en onödig splittring mellan USA och Europa.

Madrid var platsen för det hittills värsta terrordådet i Europa, när en al-qaida-anknuten grupp sprängde fyra pendeltåg i luften i mars 2004.  Ändå upplever spanjorerna idag inte hotet från jihadistiskt våld som särskilt påträngande - trots att experter fortfarande ser Spanien som ett av de mest troliga målen i Europa. Snarare är det hotet från inhemska ETA som orsaker mest oro och politiska konvulsioner i det spanska samhället. Petra Socolovski återvände till den pendeltågslinje,som drabbades av bomb-attentaten våren 2004.

Programledare Agneta Ramberg agneta.ramberg@sr.se
Producent Nina Benner nina.benner@sr.se

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 10 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 03 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 27 maj kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 20 maj kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".