Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Finska insjösälar räknas och räddas
Mån 19 jun kl 12:10
I finska insjön Saimen lever 360 vikaresälar, isolerade från Östersjön sen 8000 år tillbaka. Vetandets värld har besökt dem.

I sjön Saimen i sydöstra Finland lever 360 vikaresälar – i sötvatten.

De kom dit för cirka 8000 år sedan, och har efter inlandsisen och markhöjningen blivit kvar i Saimen. Sälarna hotas nu av klimatförändringen. Flera snöfattiga vintrar i följd ställer till bekymmer. 

Frilansreportern Thomas Öberg smög sig på några som vilade på isen. Nu räknar och räddar forskarna de hotade sälarna med hjälp av både kamera och snöskyffel.

I programmet möter vi Petteri Tolvanen, biolog finska Världsnaturfonden, Joonas Fritze, informatör finska Världsnaturfonden, Meeri Koivuniemi forskare Östra Finlands universitet och Raisa Tiilikainen, zoolog, Metsähallitus.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".