Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Trästomme ända upp till vån 6
Ons 23 apr 2008 kl 14:00
Tekno 23 aprilDet har varit förbjudet att bygga trähus högre än två våningar, pga brand-risken. Men EU tillåter trä i höga hus. Konsekvens: Nu byggs det fler fler-familjshus i trä än någonsin. Är trä miljö-vänligare... än betong och stål?

Ja, det hävdar inte oväntat trähustillverkarna som vädrat morgonluft, sedan staten bestämde 1994 att nu är det tillåtet att bygga höga trähus. Något som förbjöds på 1800-talet efter förödande stadsbränder i Sverige. Det anses inte lika brandfarligt med dagens teknik, och EU har tryckt på. Branscherna trä och betong ska lika chanser.

Det går att bygga höga trähus, ända upp till sex våningar, som till exempel i Inre Hamnen i Sundsvall. Bärighet finns även med trästomme, säger trähusförespråkarna, som även tagit miljödebatten till hjälp.

Tomas Alsmarker, chef för konstruktörerna vid Thyrens byggprojektering, säger till Tekno att man mycket väl kan blanda betong och trä i samma konstruktion.

Träbyggandet har triggat en miljödebatt. Träförespråkarna kräver i runda tal bara en tiondel av koldioxidutsläppen om man jämför med betong och stålkonstruktioner. Betong står för tre procent av världens utsläpp, vid cementfabrikerna.

Men Björn Lagerblad, adjungerad professor vid KTH, anlitad av CBI Betonginsitutet, kontrar: Man glömmer det vetenskapliga faktum att betong på lång sikt också återupptar koldioxid. Det kan man se hos byggnader gjorda av de gamla romarna, som kände till cementtekniken. Byggnaderna har ”andats in” koldioxid och återgått till den kalksten som utgör grunden i cementtillverkningen.

Trähusbranschen å sin sida menar att själva skogsråvaran är mycket mera förnyelsebar, medan betongens företrädare menar att räknar på husets alla aspekter (livstid, förmåga att hålla värmen osv), då kommer man att komma fram till att betongen är miljövänligare än man tror. Vad ska man tro?

Sociala nätverk på nätet

Facebook och Myspace, omtalade sociala nätverk, vad kan de betyda för dig? Vilken framtid kan de ha? Tekno ger en bild av hur de fungerar, och diskuterar vad som har gjort så populära?

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Teknikåret 2008 - sista Tekno Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)

Tekno 7 januari 2009 Det blir som vanligt en återblick på det gångna teknikåret. Teknos redaktörer Johan Thorstenson och Per Gustafsson samtalar med facktidningjournalisterna Mats Lewan, Ny Teknik,..

En riktigt god Hjul önskar Tekno Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno Julafton (Juldagen 19.03, Annandan 01.15)Varje år några veckor före julafton träffas hundratals hjulentusiaster för att sälja prylar till varandra. Varför då inte på självaste (h)julafton lyssna...

Lim håller ihop hela tåget Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 17 decemberTåg, flygplan, fartyg och bilar. Överallt finns lim, utan att vi tänker på det. Det visar sig att lim kan vara lika säker, om inte säkrare, metod att hålla ihop konstruktioner.

Glödlampan på historiens skräphög Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)

Tekno 10 decemberFör snart 130 år sen visade Thomas Edison upp sin första glödlampa (även om han inte var ensam bakom alla delar i uppfinningen). Inom några är den förbjuden. Åtminstone i EU, som vill...

Tuffa telefoner - tål de stryk? Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 3 decemberÄr du trött på att behandla din mobiltelefon med silkesvantar? Att skydda den med små påsar i mjukt tyg eller silikonskal som ska garantera repfrihet? Då ska du lyssna när Tekno testar...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".