Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Reality-TV kränker och Trond bryter tystnaden
Lör 19 apr 2008 kl 12:00
P1 lördag 19 april

Våg av anmälningar mot reality-tv

De senaste årens stora framgång i TV-branschen är reality-tv. Serier som Barnmorskorna, Kustbevakarna, Klass 9 A och liknande översvämmar TV-kanalerna och tittarna flockas. Men det finns ett inbyggt problem i den sortens program: de handlar om vanliga människor i verkliga situationer.

”Medierna” har talat med en man som anser att hans integritet kränkts av programmet Kustbevakarna, som JO-anmälts upprepade gånger, och dessutom intervjuat forskaren som anmäler alla realityserier från sjukhusvärlden till socialstyrelsen. Kan våra myndigheter tillåta filmare från reality-programmen att följa arbetet och samtidigt skydda medborgarnas integritet?

Drevet som kom och gick

”Medierna” har mött några av alla de journalister, poliser och andra som de senaste två veckorna har arbetat med mordet på 10-åriga Engla. De berättar om det enorma intresset för fallet. Journalisterna har haft svåra avvägningar om vad som kan publiceras. Bland de som kritiserar mediernas rapportering finns Stefan Wahlberg, tv-producent och kriminaljournalist, som anser att journalisterna står på maktens sida, när de istället borde granska statens motiv för ett frihetsberövande. I ”Medierna” får vi också höra professor Stig Hadenius uppmana medierna att oftare publicera namn och bild på brottslingar - om namnet på Englas mördare blivit känt redan när han dömdes för tidigare brott, kunde kanske hennes liv ha räddats, resonerar han.

Trond Sefastsson bryter tystnaden

Journalisten och juristen Trond Sefastsson, som i många år arbetat för Kalla Fakta i TV4, har hållit tyst nästan ända sedan han i augusti förra året anklagades för korruption - att som journalist ha tagit emot pengar av en dömd brottslings familj för att få denne fri.

I helgen bröt han sin tystnad och hävdade inför flera hundra journalister sin oskuld. Spänningen i salen var stark - liksom upprördheten över den första timmens milda frågor. Men sedan fick Trond Sefastsson möta en rad detaljerade frågor från kollegerna. Han medgav gärna att han blandat sina båda roller som journalist och jurist - men sade också att det inte var något problem, eftersom han hela tiden varit helt öppen med detta.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Lör 12 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 05 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 29 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 22 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 15 jul kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".