Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Narcissister är vi allihopa — diagnosen som satte namn på en hel kultur
Tis 04 jul kl 10:03
Ordet narcissism dyker upp överallt. Det har blivit en favoritdiagnos på ex-partnern, chefen, politikern men även en hel kultur där alla jagar efter bekräftelse i sociala medier.

Enligt studier så har narcissisterna blivit fler och det pratas om en narcissistisk epidemi. Men samtidigt finns det forskare som menar att människor som lider av den faktiska personlighetsstörningen så som den definieras i den amerikanska diagnosmanualen DSM-5 inte har blivit fler. 

Hur kommer det sig att ett psykiatriskt begrepp blivit namnet på en kultur, ett tillstånd i samhället? Och vad är det egentligen för skillnad mellan patologisk narcissism, ett sunt självförtroende och vårt behov av bekräftelse?

I studion medverkar Carl Cederström, forskare i företagsekonomi och Jonas Mosskin, psykolog. 

Programledare: Karin Andersson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.07
  André Rieu - Waltz No.2
  André Rieu
  Les Plus Grands Succès
  Etikett: Universal Music Division Decca Records France
 • 10.07
  Tobias Wilden - After The Rain
  Album: Artifacts/Scenes - Piano Works
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".