Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Omtolkning av muslimska texter
Fre 11 apr 2008 kl 16:00
Människor och tro i P1 11.4 kl 14.03 samt 12.4 kl 17.00


I Turkiet pågår just nu en genomgång av haditherna, som vid sidan av Koranen är vägledande för muslimer. Projektet har fått stor internationell uppmärksamhet, men är extremt känsligt eftersom det av konservativa muslimer uppfattas som att religionen ska genomgå en reformation likt den som skedde i kristendomen.
- Vi vill försöka förstå på nytt och omtolka vissa hadither för dagens människor, särskilt för unga människor, säger professor Mehmet Görmez vid religionsdepartementet i Ankara.


Katolska kyrkan är en maktfaktor i italiensk politik trots att den egentligen inte ska lägga sig i politiska frågor, men var står Vatikanen nu när italienarna åter går till val? Den annars så framträdande kardinal Ruini, påvens ställföreträdare i Rom, har hittills varit tyst , även i de framträdande moralfrågorna. Vatikankännaren Marco Politi tolkar tystnaden.

Etiopien är känd för sin toleranta samexistens mellan kristna och muslimer, men nu finns allt fler tecken på att polariseringen mellan religionerna ökar och att fundamentalistiska muslimska tendenser vinner terräng. Reportage från Etiopien av Karine Mannerfelt och samtal med Tarekegn Adebo, forskare på Life and Peace Institute i Uppsala.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 14 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".