Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Religionen bakom Tempelbergskonflikten
Fre 28 jul kl 15:04
Israel tog ner metalldetektorerna som placerats ut vid Tempelberget i Jerusalem, efter utbredda protester. Ger religionen upphov till konflikt eller möjlighet till lösningar?

Metalldetektorerna hade satts upp efter att israeliska poliser som vaktade området skjutits ihjäl av palestinska män. Sedan dödades flera palestinier av israeliska styrkor och protesterna spred sig internationellt. Under torsdagen uppmanade högt uppsatta muslimska ledare sina trosfränder att avsluta protestaktionerna och återvända till Tempelberget för att be. Trots det har nya oroligheter utbrutit. Jesper Svartvik, professor i religionsteologi vid Lunds universitet och Svenska teologiska institutet i Jerusalem, gästar Människor och tro för att prata om teologin bakom rubrikerna.

Avtal med idéburna organisationer kan bryta mot lagen

Trossamfund och andra idéburna organisationer som levererar sociala tjänster åt kommunerna får inte särbehandlas i förhållande till vinstdrivande företag. Det menar Konkurrensverket, som genomför en granskning av så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap och som nu har gjort en första anmälan om otillåten direktupphandling. Vad får det här för konsekvenser för framtida samarbeten? Hör Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket och Maude Kardell, områdeschef för äldreomsorg och hospice på Bräcke diakoni, i Elin Lemels reportage.

Bok om helig hemlängtan

Den kristne kulturskribenten John Sjögren, aktuell med boken Återställelsens glädje - en essä om att komma hem, kommer till studion för ett samtal, med programledaren Fredrik Wadström, om längtan tillbaka till en helig barndom.

Myter och sanningar om självmord i Japan

En ny undersökning visar att självmord, trots riktade insatser, fortfarande är den vanligaste dödsorsaken bland japaner i åldersgruppen 15-39 år. Beror det på kamikazekulturen där unga män offrade sig för kejsaren eller det traditionella harakiri- att gå i döden för att rädda sin ära? Eller är det, tvärtemot modern mytbildning, så att självmord varken är särskilt ärofyllt eller omhuldat i Japan heller? Frilansjournalisten Jon Thunqvist undersöker frågorna, som väcks i en skog vid foten av Mount Fuji. Medverkar gör bland andra Michiyo Nishigaki vars son Naoya begick självmord efter en långvarig depression och John Traphagan, professor vid Texas University i Austin, antropolog med Japan som specialitet.

Programledare är Fredrik Wadström

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.25
  Teodor Currentzis - Part One: Adoration of the Earth: The Augurs of Spring - Dance of the Young Girls
  Album: Stravinsky: Le Sacre du Printemps
  Bolag: Sony Music
 • 15.48
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig...

Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".