Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Presstöds-debatten fortsätter: Bonnier bakom EU-anmälan?
Lör 22 mar 2008 kl 16:00
Spelar det så stor roll om det så kallade storstadsstödet kring 100 miljoner kr sammanlagt till Skånska Dagbladet i Malmö och Svenska Dagbladet i Stockholm försvinner?Kanske behöver hela stödsystemet,... som tillkom i början på 70-talet, renoveras? Eller fungerar det som en garant för en viss mångfald?

De frågorna diskuterar Hans Wallmark - riksdagsledamot (m), tidigare politisk redaktör på NST och Barometern, Lars J Eriksson - politisk redaktör på Skånska Dagbladet (c) och Robert Sundberg - politisk redaktör på Dala-Demokraten (s).

Som bekant så har EU uppmärksammats på den svenska presstödsmodellen och sägs kräva att i varje fall storstadsstödet försvinner.

Inget för EU?

Men frågan är om Sverige måste rätta sig efter EU också på denna punkt? Regeringen säger sig ju vilja behålla hela den svenska modellen.

Fast kritikerna anser att regeringen tvärtom använder sig av EU för att slippa göra det tråkiga nedläggningsjobbet själv.

Vill skrota stödet 

-Kritiserar Sverige EU för hårt spelar det mig i händerna. Då kanske vi slipper presstödet helt och hållet, hoppas Hans Wallmark.

Han tycker att det är viktigare att stoppa bantningen av Sveriges Radios lokala kanaler än att hålla lokala tidningar under armarna. Stödet har ju ändå inte fungerat, resonerar han.

Mångfald i fara

Lars J Eriksson varnar för att mångfalden skulle minska kraftigt och Bonniers få monopol i Mamö och kanske Stockholm om storstadsstödet försvann.

Och han är dessutom ganska säker på att det är Bonnier-koncernen som ligger bakom den anonyma anmälan som fått EU:s konkurrensdirektorat att efter 14 år vilja skrota den svenska presstödsmodellen.

Stödet måste öka!

Robert Sundberg anser att presstödet har fungerat utmärkt. De stödtidningar som ändå dött, har gjort det för att marknadskrafterna varit för starka och annonsintäkterna för små.

Därför bör stödet räknas upp. Nu har det förlorat en hel del av sitt reala värde, säger han. 

Veckans beröm

Veckans beröm går till en tidningslegendar som dog för sex år sen - närmare bestämt till Dagens Nyheters kulturchef mm Olof Lagerqcrantz. Det delas ut av Kjell Arvidsson i Ulricehamn. Och motiveras på följande sätt.

-Läste för länge sen en artikel av Olof Lagerqrantz där han beskrev sin ilska över storebror som bestämde i samhället med hjälp av Orwells nyspråk. Kände direkt att det han skrev var rätt. Men det tog 20 år innan jag begrep artikeln, motiverar Kjell Arvidsson sitt något senkomna beröm.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".