Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Hur förbättrar vi sjuk journalistik?
Lör 15 mar 2008 kl 16:00
-Brittisk kvalitetsjournalistik är svårt sjuk, om än inte död, sa undersökande journalisten Nick Davies i Publicerat för två veckor sedan.-Journalistyrket är på glid. Vi upplever journalistikens de-professionalisering,... ansåg medieforskare Gunnar Nygren någon vecka tidigare.Men är läget verkligen så illa? Är journalistiken utom all räddning? Eller går det att göra något åt problemen? Och i så fall vad?

Vi försöker vi knyta ihop säcken, avsluta vår lilla serie om det bekymmersamma läget för journalistiken. Om nu kritikerna har rätt?

Vi gör det genom att låta SJF:s, Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén diskutera saken med Tidningsutgivarnas, en av TU:s mest aktiva chefredaktörer, Kjell Carnbro från Sundsvalls Tidning.

Fjättrade vid datorer

Både Nygren och Davies slog ju larm om att journalisternas självständighet är i fara: De fungerar som innehållsleverantörer. Sitter fjättrade vid datorerna och kommer inte ut i verkligheten, skapar inga nya kontakter, hittar inga egna nyheter. Istället återbrukar de andras material.

Davies fann att 80 procent av innehållet i kvalitetstidningarna kommer från nyhets- eller pr-byråer. Endast tolv procent av innehållet bestod av helt egna artiklar.

Kräver högre vinster

En stor del av förklaringen ligger i att stora mediekoncerner tagit över tidningarna. Koncernledningarna kräver högre vinster och är mindre intresserade av själva journalistiken, som blir mer marknadsstyrd.

Men public service-företaget BBC, som inte behöver gå med vinst, fungerar inte mycket bättre, om man får tro Davies.

Osäkra anställningar

Nygren varnade också för journalisternas osäkra anställningsförhållanden. Vikarier och produktionsbolag har svårare att ta strid mot redaktionsledningar och ytterst de som håller i ekonomin.

Så hur ser Agneta Lindblom Hulthén och Kjell Carnbro på de här problemen? Har de några lösningar?

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Anna Wieslander i Halmstad. Och det går till Hallandspostens reporter Lennart Hildingsson.

-Hans insiktsfulla rapportering kring det stora målet om människosmuggling från Vietnam som just nu pågår i Halmstad har på ett förtjänstfullt sätt belyst den verklighet som ligger bakom verksamheten, där skenäktenskap och falska papper för medföljande barn har varit huvudingredienser.

-Hans kortberättelser om lokalhistoria kryddar också läsningen av Hallandsposten, slutar Anna Wieslander.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".