Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Operation Mörkläggning och nätkränkningar
Lör 08 mar 2008 kl 12:00
Medierna - Lördag 8 mars 11.03

Hård kritik mot prins-mörkläggningDe brittiska medierna ingick en pakt med försvarsmakten som möjliggjorde för yrkesmilitären prins Harry att åka till Afghanistan. Men nu kommer kritiken - uppgörelsen tjänade inget nationellt intresse, utan liknade snarare en PR-kupp för militären och hovet, säger exempelvis Luke Baker, Reuters, och Peter Wilby, The Guardian.

Från ett svenskt perspektiv kritiserar yttrandefrihetsveteranen Hans Schöier uppgörelsen, medan exempelvis Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Nya Medier betraktar den som en ganska vardaglig avvägning mellan publicitetsintresse och plikten att skydda människoliv.

Svårt få till ny nationell radiokanal
Ett av de större initiativen från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hittills är försöket att skapa en ny rikstäckande kommersiell radiokanal. En utredning pågår, som kommer till hösten. Men redan nu staplas problemen. Nyligen gav post- och telestyrelsen (PTS) besked om möjligheterna att få plats med en nationell kanal på det redan trånga FM-bandet. Det skulle gå, men med skohorn och kanalen skulle nå mellan hälften och tre fjärdedelar av befolkningen.

Men problemen är större än så - det skulle nämligen bli dyrt. Och dessutom: i dag finns det redan - i praktiken - två nationella kommersiella radiokanaler, MixMegapol och Rix FM, som når fler lyssnare än den kanal PTS föreslår skulle nå.

Täppas pressad av näthat
Täppas Fogelberg, känd bland annat som programledare för Ring P1, hörde av sig till Medierna efter förra veckans inslag om hot mot journalister. Han undrade vad man måste stå ut med i form av hot och förtal när man framträder i offenligheten. Vi träffade Täppas för att diskutera det förtal han råkat ut för på nätet - och i mer konkret form - och försöker dessutom svara på vad som går att göra för den som förtalas.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".