Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Radio i kamp för kvinnor- och britter om Nick Davies
Lör 08 mar 2008 kl 16:00
Vi uppmärksammar Internationella kvinnodagen genom att besöka ”Manooré FM” i Senegal. I det landet har man inte kommit så långt när det gäller kvinnors rättigheter. Men med radions hjälp har flera steg... tagits. Hör också en hel del brittiska kommentarer till Nick Davies bok ”Flat Earth News”, som vi tog upp förra veckan.

Den 8 mars är sedan länge kvinnornas dag - och det inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen. Just denna dag för fem år sen startade en annorlunda lokalradio i Dakar i Senegal - Manooré FM, med undertiteln La Voix des Femmes - Kvinnornas röst.

Manooré FM sänder program som tar upp frågor om kvinnors rätt och lika värde. Något som kan provocera många i ett land där 90 procent av befolkningen är muslimer och kvinnans ställning av tradition varit underordnad mannen, både ekonomiskt och juridiskt.

Röster som hörs

Men även i Senegal börjar kvinnorna göra sina röster hörda, Eva Kaijser har besökt radiostationen och träffat bland andra Amdjarra Da Silva och stationens chef Omé Kanton Sarr.

Svensk-brittisk reaktion   

Hör också en av alla svenskar som bor i Storbritannien om kritiken mot den brittiska kvalitetspressen, som Nick Davies kom med i förra veckan.

Lars Davidsson bor utanför London och har genom åren följt flera av de kända tidningarna The Times, The Independent och The Guardian. Hur reagerar han på Davies hårda kritik mot dem?

Både ris och ros

Hör också en del andra röster som både berömmer och är högst förbaskade på Nick Davies bok ”Platta jordens nyheter”.

-Inget är så segt som myten om att det var bättre förr, anser till exempel Simon Jenkins, Guardian-krönikör, tidigare chefredaktör på The Times.

Har jag aldrig någonsin...

-Jag påstår inte direkt att det var bättre förr. Det var däremot annorlunda. Då gavs journalisterna möjligheter att lägga mer tid på sina jobb, svarar Nick Davies.

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Astrid Andersson i Halmstad. Och det går till Sveriges Radios korrespondent i Ryssland Maria-Persson Löfgren.

-Maria Persson Löfgrens reportage är klara och tydliga, man kan riktigt se bilder i sitt inre när man lyssnar.

-Ibland blir jag lite avundsjuk på alla reportrar som får se och uppleva så mycket av världshändelserna på stället, skriver Astrid Andersson i Halmstad.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".