Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Spar bränsle - bli mönsterförare
Ons 05 mar 2008 kl 14:00
Tekno 5 marsPå Duvemåla Åkeri i Växjö håller man reda på bränsleförbrukningen hos varje förare.

Med ett GPS-baserat informationssystem kan man följa lastbilar på gatunivå, var de är, om de står stilla, hur fort de kör, och dessutom hur mycket diesel de förbrukar.

Överhastighet, omgångskörning, utrullning (rullar mot korsning utan att bromsa), och kan jämföras med medelförbrukning av bränsle. Förare är alltså rejält kontrollerade och informationssystemet mötte till en början motstånd, berättar Eva Jonsson, transportledare för fem bilar.

Men förarna får tillbaka informationen och har börjat jämföra bränsleförbrukning med varann. Det har blivit till en stimulerande tävling, att anpassa sitt körsätt, så att man sparar bränsle. Duvemåla åkeri har tjänat två-tre deciliter diesel per mil och det blir en stor besparing när åkeriets bilar kör 35000 mil i månaden (totalt sparar man då cirka 175 000 kr i månaden).

Lär mer om IP-protokollet

Grunden för Internet är regler för hur datatrafiken på nätet ska hanteras. Kanske är samlingen regler världens viktigaste dataprogram, eftersom hela världen nu är beroende av informationsutbytet på nätet. Det kallas TCP-IP eller litet enklare, Internet-protokollen. Det heter protokoll, därför att det betraktas som uppföranderegler för datatrafiken.

Vill du lära mer om grunderna finns nu en ny bok, Introduktion till IP, Internet Protocol, skriven av nätverksarkitekten Håkan Lindberg, på uppdrag av Internetinfrastruktur-stiftelsen. Den är gratis och kan laddas ner från nätet, www.iis.se.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".