Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: En symfoni för USA:s president
Ons 12 jul kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Efter andra världskriget skrev Erich Wolfgang Korngold denna väldiga symfoni som han tillägnade Franklin D. Roosevelt.

Korngold levde sitt liv i två världar, både geografiskt och musikaliskt. Nazismen tvingade honom att fly Europa för USA. Konstnärligt rörde han sig från det som betraktades som seriös musik till att skapa det storslagna filmsound som förknippas med Hollywoods guldålder.

Symfonin i Fiss-dur uruppfördes 1954 i Wien och dedikationen till Roosevelts minne kan antagligen ses som ett tack till hans nya hemland. Då hade visserligen den amerikanske presidenten redan varit död i nästan ett decennium och tiden hade kanske även sprungit ifrån Korngolds senromantiska tonspråk. Men Korngold tillhör de tonsättare som åter vunnit mark under senare år och i denna nästan timslånga symfoni finns gott om orkesterprakt liksom ett och annat filmiskt inslag.

1. Erich Wolfgang Korngold: Symfoni Fiss-dur (1950). Göteborgs symfoniker. Dirigent: John Storgårds. Konsert 2013, Göteborgs konserthus.
2. Martin Fröst: Entertain us. Martin Fröst, klarinett. Konsert 2008, Malmö konserthus.

Programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.04
    Erich Wolfgang Korngold - Symfoni Fiss-dur op 40 (tillägnad Franklin D Roosevelts minne)
    Göteborgs symfoniker, John Storgårds (dirigent)
  • 19.56
    Martin Fröst - Entertain us
    Martin Fröst
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Prins Eugen och musiken Igår kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".