Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Surfa på bussen -SL testar
Ons 27 feb 2008 kl 14:00
Tekno 27 februariNu kan du testa gratissurf på två SL-bussar mellan Stockholm och Norrtälje. Det handlar om ett test som Storstockholms Lokaltrafik gör med en rad olika trådlösa tekniker, alltifrån 3G... mobiltelefoni till WLAN och Wimax.

Det behövs ett intrikat nät av radioteknik för att koppla upp en vanlig buss. Dels ska bussen kommunicera med basstationer på mils avstånd, dels ska bussen kommunicera med dig som sitter i ditt säte.

SL passar på att testa olika tekniker och dessutom utrusta bussen med informationsskärmar, där passagerarna kan få en blandning av trafikinformation, nyheter från SVT och reklam. Samtidigt bygger man upp ett vanligt WLAN inuti bussen (motsvarar trådlösa nät på t.ex. caféer).

Men den svåraste tekniken biten är att klara kommunikationen på lång distans. Wimax är en sådan teknik som testas, liksom om turbo-3G.

Att rädda en kraschad hårddisk

Rätt var det är så är oturen framme. Mekaniken i datorns hårddisk kraschar, och utan hårddisk fungerar i datorn alls. Men data kan finnas kvar på diskarna och det finns företag som specialiserat sig på rädda data.

Tekno har besökt Lasse Ahlberg, på Ahlberg Data i Stockholm, som inför Melodifestivalen i Aten räddade Carolas Häggkvists hårddisk med en massa musik inspelad (de hade INTE gjort back-up). På ett dygn kunde hårddiskräddarna ta fram Carolas inspelningar.

Myndigheter, företag och privatpersoner,.alla kan drabbas. Metoderna att återskapa datorminnena är i hög grad hemliga, men Tekno har fått en liten inblick i arbetet. En hårddiskräddning kan kosta mellan 4-10.000 kronor.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".