Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Vinnare i standardkriget är... blu-ray
Ons 20 feb 2008 kl 14:00
Tekno 20 februariSå kastade japanska Toshiba in handsken, och meddelade att man lägger ned sin egen standard för blålasertekniken HD-DVD. Det betyder att industrigruppen runt Sony vinner med sin blu-ray-standard.

Och vad betyder det här egentligen för dig, som ska kolla film på dvd-skiva framöver?

Jo, enhetlig uppslutning kring en standard som rymmer stora högupplösta filmer. Men framför allt undviks en förvirring kring olika format, när man köper/hyr film. Det fanns en liknande kamp en gång mellan VHS och Betamax när det gällde videorullar, men VHS vann som bekant.

Tekno ger bakgrunden till standardkriget om de dvd-skivor som successivt kommer att ersätta nuvarande dvd. Det var filmbranschens uppslutning kring Sonys blu-ray som fällde avgörandet.

Men kommer plastbiten med film (dvs dvd:n) att vara konsumentens val även i framtiden? Inte så säkert eftersom nya sajter på nätet, där man kan ladda ner film lagligt, uppstår och växer till, menar medieanalytikern Marie Nilsson, vd på MediaVision.

Fiskrensningsmaskin hindrar onödiga transporter

Många upprörs av det faktum att fisk, som fiskas uppe i de norra haven, t.ex. utanför Norge, fraktas iväg till Asien, där arbetskraften är billigare, för att rensas, och sedan tillbaka hela vägen till våra affärer i Norden.

Nu kommer en lösning på problemet, en automatisk fiskrensningsmaskin. Maskinen tar bort de små benen i fisken och rensningen blir billigare, berättar uppfinnarna på företaget Exos i Uppsala.

Tekniken är ungefär som en lady shave, dvs en rakapparat med roterande delar som hårstråna fastnar emellan och rycks upp.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".