Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Paradoxernas Pakistan
Lör 19 jan 2008 kl 12:00
Lördag 19 januari Krisen i Pakistan tilltar efter mordet på Benazir Bhutto. I spelet om världens säkerhet betalar Pakistan ett högt pris. Om Pakistan efter mordet på Benazir Bhutto. Samtal och reportage... om oro både i Rawalpindi och Sollentuna. Om den häxbrygden av mediemyter, militärer, mord, missnöje och madrassas som format Pakistans kris

Pakistan har blivit en världens farligaste platser, sa den före detta presidenten och oppositionsledaren Benazir Bhutto, innan hon återvände till sitt hemland efter åren i självvald exil. Hon berättade i intervjuer att hon mottagit mordhot till exempel rörande en prickskytt i Islamabad. Men det var i Rawalpindi mördaren dök upp för drygt tre veckor sedan.

Veckan efter mordet fylldes världens media med spaltkilometer av nyheter och analys om och kring Pakistans öde. Men nu, när medias intresse svalnat och TV-kamerorna släckts, har Pakistans kris djupnat än mer. Så sent som igår dödades nära hundratalet militanta islamister vid ett tillslag mot deras bas i den nordvästra gränsprovinsen uppger den pakistanska armén. I förrgår dödades åtta personer i ett attentat mot en moské i Peshawar. Dagen innan, i onsdags, anfölls ett tillhåll för militanta islamister vid gränsen mot Afghanistan av soldater, minst 40 personer ska ha dödats, i måndags, och för en vecka sedan, i lördags, dödades minst 10 människor när en sprängladdning exploderade i Karachi, samtidigt som president Musharaff besökte staden. Och för första gången flyr nu tusentals pakistanier till Afghanistan för att gränsområdet i Pakistan är så osäkert.

Efter mordet på Benazir Bhutto tog det inte många timmar innan det parti hon hade företrätt PPP, Peoples Party of Pakistan, deklarerade att partiet försökt uppfylla hennes sista önskan; att göra hennes man Asif Ali Zardari till partiordförande.

Han klev dock ett halvt, möjligen skenbart, steg tillbaka och blev vice ordförande, som hjälp till sin och Benazirs son; blott 19-årie Bilawal. Det väckte reaktioner både i och utanför Pakistan.

Men telefonerna har ringt mycket på den i Pakistan legendariska adressen 70, Clifton Road, Karachi. Huset där Bhuttoklanens anfader Zulfikar Ali Bhutto bodde, och där hans dotter Benazir hölls i husarrest efter hans hängning. Och också adress för mordet på Benazirs bror Murtaza 1996. Och idag, drygt tre veckor efter mordet på Benazir, är det Murtazas dotter Fatima Bhutto som springer mellan telefonerna.

Trots att Fatima gjort sig känd som en frän kritiker av sin faster Benazir skrev hon nyligen en mycket rörande tidningskolumn under rubriken ”Farväl till Wadi Bua”, Fatimas smeknamn på sin faster som på det lokala språket Sindhi betyder ”pappas storasyster”.
Samtidigt i Sverige - hemma hos familjen Hussain i Sollentuna utanför Stockholm har stämningen varit spänd sedan mordet på Benazir Bhutto. Oron för deras pakistanska släktingar som finns spridda över hela landet gnager.  Man är orolig för att de ska hamna i vägen för det eskalerande våldet. Farhannas bror befann sig 200 meter ifrån Benazir Bhutto vid attacken den 27 december förra året. Följ med Konflikts reporter Marie Liljedahl hem till familjen på middag.


Hassan Abbas
, har tjänstgjort både som polischef i den oroliga Nordvästra gränsprovinsen och som chef för antikorruptionsmyndigheten under Musharaff. Han säger att det är tragiskt att väst inte uppmärksammat rörelsen för demokrati i Pakistan. Och att det var sorgligt att se hur regeringar i väst envisades med fortsatt stöd till president Musharaff, och bara såg på när han slog sönder rättssystemet och rörelsen för demokrati. Hassan Abbas ser västs, framförallt USA: s svek mot en begynnande massrörelse för demokrati som den största tragedin på länge i Pakistan.

Husain Haqqani, landsman till Abbas, har också tidigare tjänat pakistanska regeringar under både premiärministrarna Nawaz Sharif och Benazir Bhutto. Bhutto var en personlig vän till ända till hennes död. Idag är han professor och chef för centret för internationella relationer vid Universitet i Boston. Också han har skrivit en uppmärksammad bok med den talande titeln ”Pakistan Between Mosque and Military”. Husain Haqqani anser att väst måste förstå paradoxerna i Pakistan.

Författaren Ayesha Ijaz Khan är född i Pakistan men har bott många år utomlands och fick stor uppmärksamhet för sin bok Rodeo Drive to Raja Bazaar om en flicka vars föräldrar tar henne med hem till Pakistan från landet hon föddes i USA. Ayesha Khan, som också är jurist, har sedan boken kom ut gjort sig ett namn som kolumnist och analytiker av hemlandet, och hon menar att det finns två Pakistan idag.

Dels den som är i fokus i media om kriget mot terrorism och bilden av ett Pakistan som ett outvecklat och militant land. Och dels det Pakistan där människor är demokrater i hjärtat, och vill ha en rättstat. Khan menar att den bilden, den om ett modernt Pakistan, sällan syns i västmedia.

Gäster i programmet

Farooq Sulehria, journalist och skribent för tidningar både i Pakistan och i Sverige. Farooq bor i Sverige men är på besök i sitt gamla hemland för att bevaka valet.

Henrik Chetan Aspengren doktorand vid School of Oriental and African Studies i London, med på telefon från bostaden i Islamabad.

Mer om Pakistan, dess politik, människor och kultur

Den nyligen genomförda opinionsundersökning WorldPublicOpinion fann att de flesta pakistanier visserligen vill att Islam skulle spela en större roll i samhället, men en stor majoritet vill ha ett mer demokratiskt system, motsätter sig ”talibanisering” och gav sitt stöd till regeringens planer på att reformera koranskolorna genom ett större fokus på vetenskap.

Programledare Mikael Olsson
Producent Petra Quiding

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 23 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 16 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 09 sep kl 09:03(55 min)
Konflikt
Lör 02 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".