Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Äktenskap -ett laddat ord
Fre 18 jan 2008 kl 16:00
P1 fredag 18/1 14.03 med repris lördag 19/1 17.00

I veckan var det sista chansen för remissinstanserna att påverka utredningen om en samkönad äktenskapslagstiftning. Många samfund och religiösa organisationer som har yttrat sig kan tänka sig en samlevnadsbalk, men de flesta vill reservera äktenskapsbegreppet för en förening mellan man och kvinna Varför blir det här en så laddad fråga och hur hänger äktenskapet ihop med tro och samvete?

I USA har det blivit allt vanligare att ungdomar väntar med sex tills dom gifter sig. Bushadministrationen har satsat 176 miljoner dollar av federala pengar till organisationer och skolor som undervisar i sexuell avhållsamhet och den kristna organisationen Silver Ring Thing turnerar med en show för att övertyga unga om att avstå från sex före äktenskapet.

I kvartsamtalet, Jackie Jakubowski som är chefredaktör för den75-års jubilerande tidskriften Judisk Krönika.

Ett center för amerikastudier har öppnats vid det amerikanska universitetet i Kairo för att skapa större förståelse mellan arabvärlden och USA. Det är ett arbete som sker i stark motvind, enligt centrets ansvarige. På grund av USA:s mellanösternpolitik är de antiamerikanska stämningarna utbredda och vrångföreställningarna många.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".