Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Popper, vetenskapen och politiken
Sön 06 jan 2008 kl 18:00
Filosofiska rummet i Västerbotten - FRÅGA UMEÅ IV: Popper, vetenskapen och politiken P1 söndag 6/1 kl 17.03, repris 11/1 kl 21.03

Med sitt falsifierbarhets-kriterium för vetenskapen och sitt stora verk Det öppna samhället och dess fiender (The Open Society and Its Enemies, 1945) har filosofen Karl Popper (1902-1994) haft ett väldigt inflytande på ideal i – och utformningar av – så vitt skilda fält som vetenskap och politik. 

Med västerbottnisk expertis och en engagerad publik på Umeå universitet presenterar Filosofiska rummet den österrikisk-judiske tänkaren och hans idéer om hur vetenskap bör bedrivas och samhällen styras. Och framför allt undersöks om det möjligen kan finnas något samband däremellan. 

Panelen består av Gunnar Andersson, professor emeritus i filosofi vid Umeå universitet, och Inge-Bert Täljedal, som har många parallella spår i sitt CV: medicinsk forskare, universitetsrektor, kommunfullmäktigeordförande och poet. Programledare Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Veckans citat
Vi har alla en ovetenskaplig svaghet för att alltid ha rätt och denna svaghet tycks vara särskilt vanlig bland politiker, såväl professionella som amatörer.
Karl Popper, ur Historicismens elände (1957)

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
Filosofiska rummet
Sön 23 jul kl 17:00(45 min)
Filosofiska rummet
Sön 25 jun kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 18 jun kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 11 jun kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 04 jun kl 17:00(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".