Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Ett avsnitt från Studio Ett
Godhet, julpynt, Schengen, rattfylla, årets julklapp och Kalle Anka
Fre 21 dec 2007 kl 18:00
Fredag 21 december16.00-16.45

Flyget och utsläppen
Igår enades EU:s miljöministrar om att flyget ska med i handeln om utsläppsrätter. Men är det ett tillräckligt effektivt förslag för att minska utsläppen? Det tycker inte EU-parlamentet som vill ställa hårdare krav på flyget. Men skulle EU-parlamentets förslag gå igenom skulle det vara ett hårt slag mot flygindustrin.
Debatt mellan Carl Schlyter, Eu-parlamentariker och miljöpartist och Hans Ollongren, informationsdirektör på SAS.

Viljan att göra gott
Nu i juletid firar godheten triumfer, för att falla i glömska när storhelgerna passerat. Möt familjen Sahlberg där osjälviskheten lever, även då julstjärnorna slutat tindra och vardagen återvänt. Hör också våra korrespondenter Nils Horner, Daniel Alling och Hanna Sahlberg om hur det står till med viljan att göra gott på andra kontinenter. Är thailändaren gästfirare än svensken? Har NewYorkborna lämnat över ansvaret för sina medmänniskor till en välojlad välgörenhetsmaskin och har egosimen blivit Kinas främsta religion?

Dekoröverdåd eller asketiskt enkelt
Det råder köprusch efter heminredningsprylar i Sverige. Mellan 2005 och 2006 har hushållens konsumtion av heminredning ökat med 11 %. Det visar en ny rapport om konsumtion från Göteborgs universitet. Våra hems utseende blir allt viktigare och lagom till jul svämmar butikerna över av föremål. Och motsättningen mellan dekoröverdåd och asketisk enkelhet blir allt tydligare. Vi gick hem till Martin Alm som tycker om att smycka sitt hem inför julen.

17.00-17.45

Rattfylla
Om kontrollen av rattfyllerister. I Ystads hamn i södra Skåne har vaktbolaget Högestad security ertappat 133 rattfyllerister mellan maj och november i år. Men trots det får de nu inte fortsätta att alkotesta bilisterna. Rikspolisstyrelsen och länsstyrelsen har slagit fast det endast är polisen som får göra alkotester och har förbjudit vaktbolaget att fortsätta med hamnkontrollen. Den ska nu i stället skötas av närpolisen.
Steve Hansen, Vd Högestad Security, Tom Bjerver, Vd Motorförarnas helnykterhetsförbund och Lars-Folke Piledahl, Sf länspolismästare Skånepolisen.

Årets julklapp - en GPS
En sattelitnavigerare. Med GPS i bilen får du anvisningar hur du ska köra, den talar om vilken väg du ska välja. Från England kommer rapporter om att flera små samhällen fått massinvasion av lastbilar och långtradare som hamnat där för att deras GPSer skickat de längs den kortaste vägen. Hur tillförlitlig är årets julklapp?
Reportage av Anton Karis.

Polenschengen
Natten mellan den 21 och 22 december utökas det gränslösa Europa i och med att åtta f.d. Öststater kommer med i det så kallade Schengen-samarbetet.
Det tyngsta ansvaret för att bevaka EU:s yttre gräns faller på Polen som har långa gränsar till tre icke-Schengenländer och där männiksosmugglare gärna försöker ta sig över.
Vår korrespondent Kjell Albin Abrahamson har besökt den polsk-ukrainska gränsen för att se hur gränsbevakningen går till.

Samtal med Thord Modin, Chef för rikskriminalens underrättelsesektion.

Kalle Anka
Inte många dagar kvar nu till självaste julafton och för de allra flesta så vet man vad som äger rum på TV klockan 15.00. För den yngre generationen är det inte lika självklart, men för oss andra så har Kalle Anka blivit en institution som man inte gärna ruckar på, utan då samlas man framför Tv:n.
Reportage av Anders Diamant.

Samtal med Lena Kättström Höök, etnolog och intendent på Nordiska museet.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström
Producenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se
towe.matre@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Studio Ett
Studio Ett kväll 15 december Igår kl 22:12(98 min)

Sveriges utrikesminister Margot Wallström sade i Säkerhetsrådet att krisen på Koreahalvön är världens största hot. Regeringen vill förbjuda deltagande i terrororganisationer och samröre med dem.

Studio Ett fredag 15 december Igår kl 16:03(102 min)

EU-toppmötet. Missbruk bland ensamkommande. Pedofildomen Sollefteå. Terroristbrott. Försäljningsfall H&M. Etikprövning efter Macchiarini. Finsk translag. ANC valkongress. Ugly Christmas Sweater Day.

Studio Ett kväll 14 december Tor 14 dec kl 22:12(98 min)

USA tar bort nätneutraliteten på Internet. EU-länderna tvistar om flyktingansvaret. Dagen efter knivdådet på Enskede gårds gymnasium i Stockholm samlas skolan och eleverna erbjuds krissamtal.

Studio Ett 14 december Tor 14 dec kl 16:03(102 min)

Mordet på Enskede gårds gymnasium. Eu-toppmöte om bland annat flyktingfrågan och Brexit. Värdefrågor viktiga i Chilevalet. Pensionsuppgörelsen och vad tycker arbetstagarna? Vladimir Putins...

Studio Ett kväll 13 december Ons 13 dec kl 22:12(98 min)

Pensionsåldern föreslås bli högre enligt ett förslag av den så kallade Pensionsgruppen. Det brittiska parlamentet tvingar premiärminister Theresa May att göra ett tillägg i lagförslaget om brexit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".