Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Om känslan i förnuftet
Sön 23 dec 2007 kl 18:00
Filosofiska rummet i Västerbotten - FRÅGA UMEÅ III: Om känslan i förnuftet P1 söndag 23/12 kl 17.03, repris 28/12 kl 21.03

Att känna har ofta betraktats som motsatsen till att tänka. Men nyare hjärn- och annan forskning konstaterar allt oftare vikten av ett sunt känsloliv för att tänka och handla förnuftigt.

Frågan om känslans plats i förnuftet är egentligen två: Dels kan man, med bland andra neurologen Antonio Damasio, studera vilken roll känslorna spelar för ett förnuftsmässigt tänkande. Dels kan man med filosofen Martha Nussbaum och andra resonera om litteraturens roll som redskap att studera känslorna på ett annat – och ibland mer fruktbart – sätt än den torra filosofin. 

Filosofiska rummet: Om känslan i förnuftet diskuterar båda frågorna, med idéhistorikern Åsa Andersson, litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman och filosoferna Hildur Kalman och Per Nilsson. En publik på Umeå universitet medverkar också med frågor och idéer. Programledare Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
Filosofiska rummet
Sön 01 okt kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 17 sep kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 10 sep kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 03 sep kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 27 aug kl 17:00(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".